Suomessa todetaan vuosittain n. 800 uutta rakkosyöpätapausta. Tautiin kuolee Suomessa vuosittain n. 230 potilasta. Virtsarakon syöpä on miesten neljänneksi yleisin syöpä Suomessa. Sairaus on miehillä yleisempi kuin naisilla. Uusia tapauksia ilmaantuu vuosittain miehillä n. 600 ja naisilla vähän yli 200 tapausta. Enemmistö sairastuneista on 60–70-vuotiaita. Alle 40-vuotilailla tämä syöpämuoto on harvinainen.
Riskitekijöinä ovat tupakka ja väriteollisuuden aniliinivärit. Perinnöllisyydellä on vain vähäinen merkitys. Suurin osa kasvaimista on pinnallisia limakalvoon tai tyvikalvoon rajoittuvia.
Virtsarakon syövän yleisin oire on verivirtsaisuus, jota on ainakin 85 prosentilla potilaista. Muita oireita voivat olla kipu tai kirvely virtsatessa.
Kun virtsarakon syöpä todetaan, tehdään aina kasvaimen syvyyskasvun ja levinneisyyden tutkimus sekä rakon ympäristön elimien ja imusolmukkeiden tutkimus. Tämä tapahtuu tavallisesti ultraäänitutkimuksella, tarvittaessa CT-tutkimuksella ja mahdollisesti magneettitutkimuksella. Hoitona todettu pinnallinen virtsarakon syöpä poistetaan virtsaputken kautta tehtävällä kasvaimen elektroexcisiolla, “höyläämällä” kasvain tervettä kudosta myöten pois.
Poistetuista syöpälastuista määritetään mikroskooppitutkimuksella kasvaimen pahanlaatuisuusaste ja vielä varmistetaan, että kasvain on reunoiltaan ja syvyyssuunnassa tullut poistetuksi tervettä kuodosta myöten. Pinnallinen virtsarakon syöpä ei yleensä lähetä etäpesäkkeitä ennen poistovaihetta. Verikokeilla ei virtsarakon syövän toteamisessa tai hoidossa ole käyttöä.
Pinnallinen virtsarakon syöpä on valitettavasti hyvin herkkä uusiutumaan. Sen takia ainakin aluksi tiheään toistetut virtsarakon tähystykset ovat välttämättömät, samoin lasketusta virtsasta tehdyt syöpäsolututkimukset. Jos kasvaimen uusinta todetaan, poistetaan se heti “höyläämällä” uudelleen ja jatkossa usein annetaan potilaalle uusiutumien estämiseksi rakon sisäisiä syöpä tai immunolääkityksiä. Jos jatkossa näistäkään ei ole riittävää hyötyä, joudutaan viime kädessä tekemään virtsarakon poistoleikkeus eli kystektomia.
Virtsarakon pahanlaatuisista kasvaimista nykyisin noin 70 % löytyy pinnallisina ja noin 80 prosenttia rakkoon rajoittuvina, eli hoidettavina. Kun virtsarakon syöpä hoidetaan pinnallisessa vaiheessa, on potilaan eloonjäämisennuste vain vähän, 5–20 prosenttia huonompi kuin samanikäisen tähän tautiin sairastumattoman väestön. Jos syöpä on ehtinyt levitä syvemmälle lihaskerrokseen, ennuste on huonompi.
Pellervo Petäys
urologian erikoislääkäri