Miehen sterilisaatio lisää seksuaalista aktiivisuutta

Monet miehet kysyvät vastaanotolla vasektomiasta (siemenjohtimien katkaisu) ehkäisykeinona. Suurin huolenaihe liittyy pelkoihin, että vasektomia aiheuttaisi erektio-ongelmia, vähentäisi seksihaluja ja seksuaalista aktiivisuutta. Tieteellisen tutkimuksen valossa tällaisiin pelkoihin ei ole mitään syytä. Pikemminkin vasektomiasta voi olla positiivisia seurauksia seksuaaliselle aktiivisuudelle.

Miehen sterilisaatio eli vasektomia (siemenjohtimien katkaisu) on varma ehkäisykeino. Se on helppo suorittaa päiväkirurgisena toimenpiteenä, ja siihen ei juuri liity haittoja. Monet miehet kuitenkin pelkäävät sen vaikuttavan haitallisesti erektioon ja seksuaaliseen aktiivisuuteen.

Tutkimukseen osallistui 5 838 miestä, joista 353:lle oli tehty vasektomia ja 5 211 naista, joiden partnereista 670:lle oli tehty vasektomia. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää vähentääkö vasektomia seksuaalista aktiivisuutta. Sen selvittämiseksi osallistujilta kysyttiin seksuaalisen aktiivisuuden tasoa viimeisten 4 viikon aikana.

Vasektomian läpikäyneet miehet raportoivat harrastavansa seksiä 5,9 kertaa ja ei-vasektomoidut (vertailupotilaat) 4,9 kertaa kuukaudessa (p=0,0004). Toimenpiteen läpikäyneistä 6 %:lla ja kontrollipotilaista 15 %:lla ei ollut ollut seksiä ollenkaan viimeisen 4 viikon aikana (p=0,006). 66 % vasektomoiduista ja 55 % kontrollipotilaista oli harrastanut seksiä vähintään kerran viikossa.

Vasektomoitujen potilaiden partnerit raportoivat harrastaneensa seksiä 6,3 kertaa ja ei vasektomoitujen miesten partnerit (kontrollit) 6,0 kertaa kuukaudessa (p=0,1). Toimenpiteen läpikäyneiden miesten partnereista 4 % ja kontrolleista 7 % ei ollut harrastanut seksiä lainkaan kuukauden aikana (p=0,04). 69 % tutkimusryhmästä ja 64 % vertailuryhmästä oli harrastanut seksiä vähintään kerran viikossa.

Useimmissa julkaistuissa tieteellisissä tutkimuksissa on todettu, että vasektomia ei vähennä seksuaalista aktiivisuutta tai seksuaalista nautintoa eikä aiheuta erektio-ongelmia. Nyt esitellyssä tutkimuksessa ilmenee, että vasektomia pikemminkin hieman lisää seksuaalista aktiivisuutta. Tämä voi selittyä sillä, että vasektomia vähentää pelkoa ei-toivotusta raskaudesta ja toisaalta vasektomoidut miehet voivat kompensoida koettua ”maskuliinisuuden menetystä” lisäämällä seksuaalista aktiivisuutta. Toisaalta seksuaalista aktiivisuutta voi lisätä naisten lisääntynyt seksuaalinen halukkuus, joka voi olla seurausta hormonaalisen ehkäisyn lopettamisesta. Naisten hormonaalisen ehkäisyn tiedetään vähentävän naisten haluja.

Juhana Pihan kommentit

Monet miehet kysyvät vastaanotolla vasektomiasta ajatellen varmaa ehkäisykeinoa. Suurin huolenaihe liittyy luuloihin, että vasektomia aiheuttaisi erektio-ongelmia, vähentäisi seksihaluja ja seksuaalista aktiivisuutta.  Tieteellisen tutkimuksen valossa tällaisiin pelkoihin ei ole mitään syytä. Pikemminkin vasektomiasta voi olla positiivisia seurauksia seksuaaliselle aktiivisuudelle. Vasektomia on mielestäni suositeltavin ehkäisykeino tilanteissa, joissa lapsiluku on varmuudella täynnä. Vasektomian haitat ovat olemattomia verrattuna naisten sterilisaatioon, joka on huomattavasti isompi ja riskialttiimpi toimenpide. Lisäksi vasektomian kautta päästään eroon hankalista kondomeista (ei koske tietenkään satunnaisia suhteita) ja seksipartneri pääsee eroon hormonaalisesta ehkäisystä, jolla tiedetään olevan riskejä. Lisäksi vasektomia on melko edullinen toimenpide yksityissektorillakin suoritettuna.

Lähde

Guo ym. Relationship between vasectomy and sexual frequence. J Sex Med 2015;12:1905-1910