Eturauhastulehdus eli prostatiitti on yleisin avohoidossa hoidettava urologinen ongelma. Tulehdus on elämänlaatua alentava ja häiritsee myös normaalia seksuaalielämää monella tavalla. Oireet voivat aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa vakavammasta taudista. (Kuvassa eturauhanen eli prostata tummennettuna)
Tyypillinen potilas on 30–40-vuotias mies, jolla esiintyy rakon seudussa, alavatsalla ja kivesten takana epämääräistä kipua tai jomotusta. Kipu voi säteillä nivusiin, ristiselkään ja peniksen päähän. Myös kirvely virtsatessa ja joskus virtsapakon tunne kuuluvat oireisiin. Siemensyöksy saattaa olla kivulias ja siemennesteessä voi esiintyä verta. Harmahtava vuoto virtsaputkesta vie helposti potilaan ajatukset sukupuolitautiin varsinkin, jos epäilyyn on sukupuolikäyttäytymisen perusteella aihetta.

Usein ei huolellisessakaan tutkimuksessa löydetä normaalista poikkeavaa ja laboratorionäytteetkin ovat normaalit. Bakteeriperäisen eturauhasen tulehduksen taudinaiheuttajia ovat gramnegatiiviset sauvabakteerit kuten E.coli, Klebsiella sekä gram-potitiiviset kokit, kuten enterokokit, stafylokokit ja streptokokit. Virtsanäyte saattaa olla täysin puhdas, mutta siemennäytteestä bakteerikasvua voidaan havaita.
Tartuntateitä on useita. Nousevassa tulehduksessa bakteerit pääsevät virtsaputkeen ja eturauhaseen esinahan alueelta tai virtsaputken seinämän parauretraalisista rauhasista. Tulehdus voi levitä myöskin siemenjohdinta pitkin kiveksestä tai lisäkivekestä. Veriteitsekin tulehdus saattaa eturauhaseen levitä esim. lantion ja välilihan alueen märkäpesäkkeestä.
Tulehduksille altistaa rakon alapuolella olevat virtsateiden ahtaumat kuten virtsaputken arpikuroutuma, eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu tai virtsaputken ulkosuun ahtauma. Sokeritauti on tavallinen altistava tekijä. Sukupuoliteitse eturauhasen tulehduksen aiheuttajat ovat harvinaisempia. Aikanaan tippuri oli varsin tavallinen syy, mutta tuon sairauden esiintyvyys on nykyisin perin vähäistä.
Eturauhanen tuntuu peräsuolen kautta tunnusteltaesa aristavalta. Eturauhasen ultraäänitutkimuksessa rauhasessa voi näkyä kiviä, jotka saattavat olla yksi pitkittyneen eli kroonisen prostatiitin syy tai ainakin tulehdusta ylläpitävä tekijä. Usein potilas kertoo saavansa oireita vilustumisen jälkeen. Lisäksi oiretta näyttää esiintyvän usein auton- ja koneidenkuljettajilla, jotka joutuvat istumaan kylmille istuimille. Purkautumaton seksuaalinen halu voi aiheuttaa tyypillisiä eturauhastulehduksen oireita.
Krooniseen prostatiittiin liittyy erilaisia pelkotiloja ja muitakin psyykkisiä häiriöitä, jotka mahdollisesti ovat oireiden syynä. Jos voimakkaat oireet toistuvat usein, saattaa antibiooteista olla apua, sillä oireyhtymän taustalla voi olla esimerkiksi klamydiainfektio. Yleishoitona ovat lämpöhoito, lämpimät istumakylvyt ja itsensä pitäminen lämpimänä. Rauhasen hieronnasta on saatu myös hyviä kokemuksia. Seksuaalista aktiviteettia ei pidä rajoittaa, päinvastoin, tiheät siemensyöksyt ovat tässä tilanteessa eduksi. Lääkehoitona tulevat kysymykseen tulehduskipulääkkeet tarvittaessa antibioottihoitoon yhdistettynä.
Tyypillistä krooniselle prostatiitille on oireiden herkkä uusiminen, mikä sekä turhauttaa että ahdistaa potilasta. Niinpä hoito vaatii kärsivällisyyttä sekä lääkäriltä että potilaalta. Myös rakonkaulan ja lantionpohjan lihaksiston toiminnalliset häiriöt sekä mahdollisesti henkiset stressitekijät ja pelot ja ahdistuneisuus saattavat vaikuttaa siihen, ettei hoito aina tehoa. Hyvä potilas-lääkärisuhde on ensiarvoisen tärkeä ehto hoidon onnistumiselle.
Lantionpohjalihaksen spasmi
Kroonisen eturauhastulehduksen seurauksena lantionpohjan lihaksiin voi tulla jatkuva, krooninen jännitystila eli spasmi (Diaphragma pelvis spastica). Siitä käytetään joskus myöskin nimeä levator ani spasmi-oireyhtymä. Se tarkoittaa, että krooninen eturauhasen tulehdus aiheuttaa lantionpohjan lihaksiin spastisen, jatkuvan kireyden, jonka taas potilas aistii usein epämääräisinä kipuina ja muina epämiellyttävinä tuntemuksina vatsanpohjassa, välilihan eli kivespusiin ja peräaukon välisellä alueella, peräaukon seudussa, peniksessä, virtsaamishäiriöinä, kipuina nivuksissa, kivespussissa, peniksessä, ristiselässä ja jopa reisien ylä-sisäpinnoilla.
Lääkäreiden olisi hyvä pitää mielessä tämän varsin yleisen sairauden olemassaolo. Sairaus todetaan tunnustelemalla peräaukon kautta hansikoidulla sormella eturauhanen ja sen sivuilla lantionpohjan lihakset, joissa tuntuu yleensä kovakin kipu ja tutkimuksen jälkeen potilaalle jää ylensä jomottava jälkikipu 10–20 minuutin ajaksi. Tämä sairaus ei ole todettavissa millään laboratoriokokeilla eikä kuvantamismenetlmällä.
Tehokas hoito on ultraäänihoito välilihan alueelle teholla 0,5–1,5 W/cm2 joko veden kautta tai ilman vettä pitkinä hoitosarjoina. Myöskin lämpimät istumakylvyt, lämpimät suihkut välilihan alueelle ja UKW-syvälämpöhoito tuovat helpotusta. Lääkehoitana annetaan tulehduskipulääkkeitä peräpuikkoina ja lihaksia rentouttavia reseptilääkkeitä. Hoito vaatii kokeneen urologi-erikoislääkärin tutkimuksen ja ohjeet. Hoito vaatii antajaltaan tietoa ja kokemusta.
Vaikutukset parisuhteeseen
Eräs tyypillinen kroonisen prostatiitin oire on sukupuolisen halun ja kyvyn heikentyminen. Sukupuolisessa kiihotuksessa lantion verenkierto, verekkyys, lisääntyy. Kun tulehtunut, aristava eturauhanen täytyy verellä, sen valtimot ja laskimot laajentuvat ja pullistuvat aiheuttaen lisääntyvää kipua tulehtuneessa kudoksessa. Samoin ejakulaatiossa, siemensyöksyn tullessa lantion lihaksien rytminen supistelu eturauhasen ympäristössä lisää epämiellyttävää tunnetta ja kipua.
Tämän kokemuksen takia hiipuu vähitellen myöskin sukupuolinen halu ja mies alkaa alitajuisesti välttää tilannetta, jossa lantion vaivat lisääntyvät. Samalla monilla miehillä erektiokyky alkaa heikentyä ja sen todetessaan mies vaistomaisesti välttää tilannetta, jossa hänen miehinen kykynsä saattaa joutua arvostelluksi.
Kroonista eturauhasen tulehdusta potevan miehen kohdalla parisuhteessa naisen osuus voi olla täysin ratkaiseva. Naisen on ymmärrettävä syyt, jotka haluttomuuteen ja ehkä kyvyttömyyteenkin ovat johtaneet. Avoin keskustelu, toisen kuunteleminen ja ymmärtäminen auttaa. Seksihalut kyllä palautuvat, ne ovat vain vaikeiden oireiden takia tauolla. Miehen terveyteen perehtynyt yleislääkäri tai urologi-erikoislääkäri voi auttaa miestä ja pariskuntaa yhdessä. Ennalta ehkäisevällä tulehduskipulääkityksellä voidaan helpottaa kipuja oleellisesti. Laboratoriotutkimuksin voidaan varmentaa, että haluttomuuden takana ei ole mitään endokriinistä, hormonalista häiriötä. Ja jos on, se voidaan korjata nykyhoidoilla. Mahdollinen erektiohäiriö voidaan hoitaa vaivatta nykyisillä lääkehoidoilla. Eli, kun kipu ja vaiva voidaan saada hallintaan, sukupuolinen halu ja kyky kyllä palautuvat ja sukupuolinen elämä ja parisuhteen harmonia normalisoituu tältä osin. Aikaa se voi jonkinverran viedä, joten tarvitaan sitkeyttä ja ymmärtämystä tilannetta ja miestä kohtaan.
Pellervo Petäys
Urologi