Eturauhasen testi (PSA)

Eturauhasen epiteelisolut erittävät vereen proteaasia, prostataspesifinen antigeeni PSA. Veressä suurin osa tästä proteaasista sitoutuu veren aineosiin, siitä käytetään nimea S-PSA. Osa proteaasista jää kiertämään veressä vapaana (S-PSA-V).

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, joka useimmilla miehillä alkaa jo muutama vuosi alle 40-ikävuoden, kohottaa sekä S-PSA, että S-PSA-V-arvoa. Saman aiheuttavat tilapäisesti monet muutkin tekijät (eturauhasen tulehdus, eturauhasen ärsytys esim. polkupyörällä ajaessa, kova ulostus, sukupuoliyhteys yms.). Nämä kohoamat ovat kuitenkin tilapäisiä, ja kohoamat menevät ohi 2-3 viikossa. Näissä tapauksissa vapaan ja kokonais-PSA:n suhdeluku on korkea, yli 15 %.

Jos eturauhasessa on pahanlaatuinen kasvain, syöpä, se rikkoo eturauhasen soluja ja miehen vereen erittyvän S-PSA-T:n arvot kohoavat mutta S-PSA-V ei kohoa. Tällöin suhdeluku S-PSA-V/ PSA-T laskee. Se ilmoitetaan prosentteina. Eräänlainen sovittu raja-arvo on 15 %, jonka alittavat arvot ovat epänormaaleja.

Mitä korkeampi tuo suhdeprosentti on, sitä suuremmalla todennäköisyydella eturauhanen on hyvänlaatuinen ja vastaavasti mitä matalampi mainittu suhdeluku on, sitä aktiivisemmin potilaan on hakeuduttava urologin lisätutkimuksiin eturauhasen syövän pois sulkemiseksi.

Pellervo Petäys
Urologian erikoislääkäri