Erektiöhäiriön itsehoito

Terveet elämäntavat eli tupakoimattomuus, alkoholin kohtuukäyttö, säännöllinen liikunta ja ylipainon välttäminen ovat tärkeitä asioita, mikäli haluaa erektiokyvyn pysyvän hyvänä. Terveillä elämäntavoilla voi myös ehkäistä useita sairauksia, kuten verenpainetautia, sokeritautia ja verisuonten kalkkeutumista, jotka taas voivat vaikuttaa erektioon.

Ravintolisät

Ravintolisät ovat elintarvikkeita, jotka joko ulkomuotonsa tai käyttötapansa puolesta poikkeavat tavanomaisista elintarvikkeista. Valmistemuodoltaan nämä muistuttavat usein lääkkeitä eli ovat esimerkiksi pillereitä, kapseleita tai yrttiuutteita. Koostumuksensa puolesta tuotteet kuitenkin ovat elintarvikkeita, joita säätelee elintarvikelaki. Ravintolisien tarkoitus on sille ominaisten ravintoaineiden tai muiden aineiden vuoksi täydentää ruokavaliota tai muulla tavalla vaikuttaa ihmisen ravitsemuksellisiin tai fysiologisiin toimintoihin. [1]
Seksuaalihäiriöt kuuluvat ravintolisien yleisimpiin käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi erektiohäiriöihin on tarjolla sadoittain erilaisia ravintolisiä tai luontaistuotteita. Maaperä tähän tarkoitukseen on otollinen: ravintolisiä voi ostaa ilman reseptiä. Varsinaisten erektiolääkkeiden hankkimiseen tarvitaan lääkärin vastaanotto ja kynnys lääkärille hakeutumiseen tässä tarkoituksessa on edelleen korkea.

Suurin osa markkinoitavista ravintolisistä on tehottomia erektiohäiriöiden hoidossa. Jos tehoa on, se perustuu lumevaikutukseen eli potilaan uskoon, että nautittu valmiste tehoaa. Varsinaisen lääkkeen teho todistetaan tutkimuksissa nimenomaan siten, että se on merkittävästi tehokkaampi kuin lume.

Lähteet

Elintarviketurvallisuusvirasto, ravintolisät<https://www.evira.fi> 25.9.2018