Prostata eli eturauhanen

Eturauhanen on miehen suurin rauhanen ja sen tehtävänä on erittää emäksistä siemennestettä, joka neutralisoi emättimen happamuutta. Tämä pidentää siittiöiden elinikää, jolla on tärkeä merkitys lisääntymisessä. Eturauhasessa ilmenee kaksi tärkeää sairautta, eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu ja eturauhassyöpä. Hyvälaatuinen liikakasvu ja eturauhassyöpä ovat eri sairauksia, mutta voiva ilmetä samanaikaisesti, useimmiten ikääntyvillä miehillä.

Eturauhasen etupuolella sijaitsee häpyliitos. Eturauhasen takana on sidekalvo, joka erottaa eturauhasen peräsuolesta. Eturauhaseen liittyvä siemenjohdin ja rakkularauhanen muodostava yhdessä siemensyöksykanavan, joka aukeaa virtsaputkeen.

Eturauhanen saa verenkiertonsa vesikaalivaltimosta, joka on suoliluun valtimon haara. Laskimoverenkierto muodostaa eturauhaspunoksen. Hermotus tapahtuu tahdosta riippumattoman hermosto ja somaattisen hermoston kautta.

50-vuotiaan miehen eturauhanen on kastanjan kokoinen ja kooltaan 15–30 cm³, joka suurenee  eturauhasen hyvänlaatuisessa liikakasvussa.

Eturauhasen päätehtävä on tuottaa proteiineja ja elektrolyyttejä, jotka muodostavat suurimman osan siemennesteestä. Eturauhasella on myös tehtävä pidätyskyvyn hoitamisessa. Miehillä, joilla on eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, suureneva rauhanen painaa virtsaputkea vaikeuttaen virtsaamista. Tämä johtaa virtsarakon seinämien liikakasvuun ja lopulta rakko heikkenee ja sen tyhjeneminen häiriytyy.

Lähde: Nehikhare, O., Kasivisvanathan, V., Ellis, H., Challacombe, B. (2018). Anatomy, Physiology and Pathology of the Large Prostate. In: Kasivisvanathan, V., Challacombe, B. (eds) The Big Prostate. Springer, Cham. https://doi-org.ezproxy.utu.fi/10.1007/978-3-319-64704-3_1