Kiveskipu, muhkurat, patit ja pullistumat ovat kivesten yleisiä huolenaiheita. Kaikki ne eivät suinkaan tarkoita vaarallista kasvainta. Silti ylimääräinen patti on syytä selvittää lääkärillä.
Sisällys
Kiveskipu
Kiveskivun syynä kivessyöpä?
Noin viidennes kivessyöpäpotilaista hakeutuu tutkimuksiin pelkän kiveksessä tuntuvan kivun takia. Kiveskipu on aina syytä selvittää tarkemmin lääkärin vastaanotolla.
Kiveskivun syynä eturauhanen tai lisäkives?
Kun kiveskipu tuntuu sukupuoliyhteyden jälkeen ja säteilee muualle oire yleensä viittaa eturauhasperäiseen, kiveksiin säteilevään kipuun. Siemennestekysta eli kiveksen yläosassa, kiveksen nivusta lähinnä olevassa päässä sijaitsevan lisäkiveksen “rakkula” saattaa olla kosketukselle arka ja säteilee kipuna nivuseen mutta ei yleensä tule esille sukupuoliyhteydessä, kuten eturauhastulehduksen ollessa kyseessä.
Kiveskivun syynä kiveksen kiertymä?
Kivulias kiveksen kiertymä saattaa tapahtua kaikenikäisille, mutta on tavallisin 13–17-vuotiailla. Kiertyminen aiheuttaa kivekseen johtavien siemennuoran laskimoiden ja loppuvaiheessa myöskin valtimoiden tukkeutumisen. Tilanne vaatii leikkaushoidon 6 tunnin sisällä, jotta kiveksen kuoliolta vältytään.
Kivespatit ja muhkurat
Kivessyöpä
Kivessyövän osuus kaikista miesten pahanlaatuisista kasvaimista on noin 1 %. Se on kuitenkin yleisin pahanlaatuinen kasvain 15–34-vuotiailla. Vuonna 2003 Suomessa todettiin 87 uutta kivessyöpää. Yleensä toinen kives on suurentunut. Alle kolmasosalla kiveksen suurentumiseen liityy myös kipua.Noin viidennes kivessyöpäpotilaista hakeutuu tutkimukseen pelkästään kiveksessä tuntuvan kivun takia ja 10 prosentilla hoitoon hakeutuvista ensioireena on syövän etäpesäkkeiden aiheuttama selkä- tai vatsakipu, hengenahdistus ja veriyskä. Jos kives suurentuu, käy kiinteäksi tai jos kiveksessä tuntuu kiinteä alue tai kyhmy,tai kipua, on syytä heti hakeutua urologin tutkimukseen. “Kaikkia kiveksen sisäisiä tunnusteltavia muutoksia on pidettävä kivessyöpänä, kunnes toisin on osoitettu”
Lisäkivestulehdus
kivespussin yläpuolella tuntuva aristava ,joskus muhkurainen kudos viittaa lisäkiveksen tulehdukseen, jota voidaan hoitaa tulehdukipulääkkeillä.
Kivespussin suonikohjut eli varikoseele
Näkyvät pystyasennossa vasemman kiveksen takana kivespussin ihon alla sykeröisinä pullistuvina laskimopunoksina. Tilanne ei ole vaarallinen, joskin kiveksen lämpötila voi nousta lisääntyneen verentungoksen takia, millä taas voi olla vaikutusta siittiöitten terveyteen.
Lisäkiveksen rakkula eli spermatocele
Lisäkivekset sijaitsevat varsinaisten kivesten yläosassa. Ne voi tuntea puristamalla läheltä kiveksen yläosan reunaa peukalolla ja etusormella,jolloin väliin jää pehmeää, kiinteältä tuntuvaa kudosta. Lisäkiveksissä on siemensoluja kuljettavia tiehyeitä. Kun tiehye tukkeutuu, muodostuu pullistuma eli siemennestecysta. Syntyvä pullistuma täyttyy ja pullistuu paineesta ja saattaa aiheuttaa kiveksessä kosketusarkuutta, särkyä ja painontunnetta. Varsin usein spermatocele-muodostumia on molemmissa lisäkiveksissä. Jos niistä on jatkuvaa merkittävää haittaa, ne voidaan varsin pienenä päiväkirurgisena toimenpiteenä leikkauksella poistaa.