Eturauhasen liikakasvu

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu vaikeuttaa virtsankulkua ahtauttamalla virtsaputkea, joka kulkee rauhasen sisällä.

Eturauhanen eli prostata sijaitsee virtsarakon alapuolella ja virtsaputki kulkee sen läpi. Rauhasen takana on peräsuoli, jota kautta rauhasen tunnustelu tapahtuu. Eturauhasen tehtävänä on tuottaa siemennestettä, jossa siittiöt matkaavat kohti virtsaputkea.

Hyvänlaatuinen liikakasvu yleistyy iän myötä. Yli 60-vuotiaista miehistä sitä tavataan lähes jokaisella. Hyvänlaatuisen liikakasvun luonnollinen kulku vaihtelee huomattavasti. Vaikka oireet vaihtelevat jaksoittain, ne kuitenkin keskimäärin lisääntyvät vuosien kuluessa.

Ainoat tunnetut eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun riskitekijät ovat ikä ja normaali miessukupuolihormonien tuotanto.

Perinnöllisillä tekijöillä saattaa kuitenkin olla myös merkitystä.

Oireet

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu voi olla myös oireeton.  Kerääntymisoireita ovat  tiheä virtsaamistarve, yövirtsaaminen, virtsauspakko ja virtsankarkailu tähän liittyen. 

Tyhjennysoireita ovat virtsantulon viipyminen, heikentynyt virtsasuihku, ponnistelun tarve virtsatessa, virtsaamisen keskeytyminen sekä tunne, että rakko ei tyhjene kunnolla.

Oireista saadaan käsitys pyytämällä potilasta täyttämään kyselylomake. Suomessa suositellaan käytettäväksi DAN-PSS-1 -kyselyä, joka mittaa paitsi oireiden vaikeusastetta myös niiden potilaalle aiheuttamaa haittaa.

Perustutkimuksiin kuuluvat 

  • oirekyselylomakkeen ja virtsauslistan täyttö
  • lääkärin tutkimus 
    • tunnustellaan alavatsa mahdollisen virtsaummen toteamiseksi 
    • tunnustellaan eturauhanen peräaukon kautta 
      • koko, tarkkarajaisuus, mahdolliset kyhmyt ja aristus
  • virtsausajan määritys
  • laboratoriokokeet
    • virtsan ja munuaistoiminnan tutkiminen 
    • prostataspesifisen antigeenin (PSA) määritys
      • Jos seerumin kokonais-PSA-pitoisuus on välillä 3–10 µg/l, suositellaan mitattavaksi vapaan ja kokonais-PSA:n suhde. Jos se on alle 0,15 eturauhassyövän todennäköisyys on suurentunut.

Munuaisten tutkimista ja jäännösvirtsan mittaamista vatsanpeitteiden läpi tehtävällä kaikututkimuksella suositellaan. Näin saadaan käsitys eturauhasen koosta. Sen pohjalta ei voida kuitenkaan ottaa kantaa syövän mahdollisuuteen. Jäännösvirtsa voidaan mitata myös katetroimalla eli tyhjentämällä virtsarakko sitä varten suunnitellun taipuisan muoviletkun avulla.

Peräsuolen kautta tehtävä kaikututkimus antaa tarkimman käsityksen eturauhasen koosta ja rakenteesta. Sen ohjaamana voidaan ottaa myös koepalat, jos seerumin PSA-pitoisuus on suurentunut.

Rakon tähystys tehdään, jos potilaan virtsassa esiintyy verta tai epäillään virtsaputken ahtaumaa


Anna-Kaisa Pere
Urologian erikoislääkäri