Seksin aiheuttama kuolema

Saksalaisessa tutkimuksessa analysoitiin 45 vuoden ajalta (1972–2016) ruumiinavaustietoja. Avaustietoja oli noin 38 000 vainajasta. Näistä 99 (0.26%) oli menehtynyt luonnollisen kuoleman seurauksena seksin harjoittamisen yhteydessä eli ennen seksiä, seksin aikana tai pian sen jälkeen. Seksin aikana kuolleista 91 oli miehiä ja vain 8 naisia. Naisten keski-ikä oli 45 vuotta ja miesten 57 vuotta. Ikähaitari oli 22–92 vuotta. Kuoleman syyt olivat seuraavat:

Sepelvaltimotauti (n=28), sydäninfarkti (n=21), uusintainfarkti (n=17), aivoverenvuoto (n=12), aortan pullistuman repeytyminen (n=8), kardiomyopatia (n=8), akuutti sydämen vajaatoiminta (n=1), sydämenpysähdys (n=1), sydänlihastulehdus (n=1) ja sydäninfarktin ja kokaiinin yhteisvaikutus (n=1).

Niistä miehistä, joiden seksipartneri oli tiedossa, 34 kuoli prostituoidun, seitsemän rakastajattaren, yhdeksän oman vaimon ja neljä elämänkumppanin kanssa harjoitetun seksin yhteydessä. Viisi kuolemaa sattui homoseksuaalisessa kontaktissa ja 30 masturbaation yhteydessä. Naisista viisi kuoli elämänkumppanin ja kaksi rakastajan tai ystävän kanssa harjoitetussa seksissä. Kuolleista 33 oli normaalipainoisia (BMI>25), 42 lievästi ylipainoisia (BMI 25–29,9) ja 20 selvästi ylipainoisia (BMI>30).

Tämän tutkimuksen perusteella miessukupuoli ja aiempi sydän- ja verisuonitauti on vahvassa yhteydessä seksin aikana tapahtumiin kuolemiin. Yhdyntä vastaa yleensä rasittavuudeltaan tavallista polkupyöräilyä. Kuitenkin näinkin pienen rasituksen seurauksena voi olla sydämestä tai verisuonistosta johtuva kuolema, vaikkakin se on hyvin harvinaista. 

Huomiota kiinnittää se, että 46 % miehistä kuoli prostituoidun tai rakastajattaren kanssa harjoitetun seksin yhteydessä. 34 % kuoli masturbaation yhteydessä. Vain 15 % kuoli oman vaimon tai elämänkumppanin kanssa tapahtuneen seksuaalisen toiminnan aikana.

Dosentti Juhana Pihan kommentti

Seksin harrastaminen on rasittavuudeltaan yleensä vain kohtalaista ja sitä voi lähes aina huoletta harrastaa ilman pelkoa vakavista terveysongelmista. Tässä tutkimuksessa melkein puolet kuolleista miehistä menehtyi prostituoidun tai rakastajattaren kanssa harrastetun seksin yhteydessä. Voidaan olettaa, että tämä aiheuttaa suurempaa psyykkistä stressiä, jonka taustalla on jännitys, erilainen tilanne tai mahdollisesti häpeän tai syyllisyyden tunteet. Aiemmissakin tutkimuksissa on todettu, että miehen sydämen syke on korkeampi prostituoidun, kuin vaimon kanssa tapahtunee seksin aikana. Ylipaino ja sydänsairaus yhdistettynä kohtalaiseen fyysiseen stressin ja mahdollisesti merkittävään psyykkiseen stressiin voi olla miehelle kohtalokas. Oman vaimon kanssa on kaikkein turvallisinta harrastaa seksiä, ainakin sydänperäisen kuoleman kannalta.

Lähde

Lange L ym. Love Death – A Retrospective and Prospective Follow-Up Mortality Study Over 45 Years. J Sex Med 2017;14:1226-1231