Kuinka nopeasti nainen saa orgasmin yhdynnässä?

Orgasmi on hyvin monimutkainen ja häiriöaltis tapahtumasarja, jossa on osallisena useat ääreis- ja keskushermoston mekanismit. Orgasmin saamisen helppous vaihtelee tavattomasti sekä miehillä että naisilla. Miehillä asiaa on tutkittu paljon. Miehillä yleiseen ennenaikaisen siemensyöksyn hoitamiseen on saatavilla useampiakin lääkkeitä. Miehillä siemensyöksyn saamisen mediaani Euroopassa on 5,4 minuuttia, eli puolella miehistä aika on lyhyempi ja toisella puolella pidempi. Keskiarvo on 6–7 minuuttia. Alle 1 minuutin aikaa pidetään selvästi poikkeavan lyhyenä. Naisilla taas yleisempi puheenaihe on orgasmin saamisen vaikeus. Mitä tästä asiasta tutkimusten valossa oikein tiedetään?

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksen tarkoituksena  oli selvittää sekuntikellon avulla yhdynnässä orgasmiin kuluva aika (TitOr, time to reach orgasm) terveillä naisilla.

Tutkittavat ja menetelmät

Orgasmin saamiseen kuluvaa aikaa (TitOr) tutkittiin 645 naisella, jotka olivat 20 eri maasta ja iältään yli 18 vuotiaita. Naiset elivät stabiilissa yksiavioisessa heteroseksuaalisessa parisuhteessa ja olivat terveitä. Heidän partnereillaan ei ollut seksuaaliongelmia. 

Tutkimus kesti 8 viikkoa, ja tutkittavat pitivät yhdyntäpäiväkirjaa, johon he merkitsivät mm. TitOr-ajan. Orgasmiin kuluva aika mitattiin sekuntikellolla. Ajan mittaus alkoi siitä hetkestä, kun nainen oli seksuaalisesti niin kiihottunut, että halusi seksiä ja päättyi siihen, kun hän sai orgasmin. Tutkimuksessa selvitettiin myös seksuaalitoimintoja ja tapoja, joita naiset käyttivät nautinnon lisäämiseksi ja orgasmin helpottamiseksi. Samoin selvitettiin mm. iän ja parisuhteen keston merkitystä.

Tulokset

Naisten keski-ikä oli 30 + 9. 

Parisuhteen kesto oli 7,5 + 7,3. 

48 % oli naimisissa ja 52 % vakituisessa parisuhteeessa. 

17 % naisista (119) ei ollut ikinä kokenut orgasmia. Lopuilta 535 naiselta saatiin mitattua 8 viikon aikainen keskimääräinen TitOr. Tämä orgasmiin kuluva aika oli keskimäärin 13,41 + 7,67 minuuttia (95 % luottamusväli 12,76–14,06 min). 

Naimisissa olevilla aika oli 12,51 min ja naimattomilla 14,14 min. Ero ei ole merkitsevä.

Maittain tarkasteltuna lyhimmät TitOr-ajat olivat Tsekissä (6,8 min) ja Kanadassa (7,2 min) ja pisimmät Espanjassa (21,5 min) ja Unkarissa (22,5 min).

Yhdyntöjä oli 8 viikon aikana keskimäärin 9,28 + 1,51 eli vähän yli yksi viikossa. TitOr-ajalla tai sillä, saiko nainen orgasmia ollenkaan, ei ollut yhteyttä yhdyntätiheyteen.

Vain 31 % naisista sai orgasmin pelkällä yhdyntäliikkeiden avulla, kun 69 % tarvitsi orgasmin saamiseen lisäaktiviteetteja tai -keinoja. Yleisimmät lisäkeinot olivat vartalon nuoleminen, esim. kainalot, reidet, jalkapohjat tai jokin muu ruumiinosa (32 %), nännien varovainen pureminen tai imeminen (15 %), klitoriksen hyväily (14 %), vaginan nuoleminen (9 %), rintojen hyväily ja sormen työntäminen anukseen (8 %).

Ne naiset, jotka saivat orgasmeja, raportoivat usein jonkin tietyn yhdyntäasennon, joka edisti orgasmin saamista. Suosituin oli nainen päällä (42 %), doggy-style eli nainen polvilla ja takaa (13 %) ja lähetyssaarnaaja (12 %) ja maaten takaapäin (11 %).

Monimuuttuja-analyyseissä iällä, parisuhteen kestolla, suhteen laadulla (naimisissa tai ei naimisissa), yhdyntöjen tiheydellä tai koulutustasolla ei ollut yhteyttä orgasmin saamiseen kuluvaan aikaan.

Yhteenveto ja Juhana Pihan kommentit

Tutkimuksen vahvuus on ilman muuta se, että ensimmäistä kertaa orgasmiin kuluvaa aikaa naisilla on mitattu tarkasti kellolla normaalielämän puitteissa. Aiemmat tiedot naisten orgasmiin kuluvasta ajasta ovat perustuneet laboratorio-olosuhteisiin ja/tai naisten omiin arvioihin kuluneesta ajasta. Aiemmin asiaa on selvitelty runsaassa 10 tutkimuksessa vuosina 1953–2018. Puolessa on käytetty yhdyntää ja puolessa masturbaatiota ja/tai yhdyntää. Orgasmiin saamiseen kuluva aika näissä tutkimuksissa on vaihdellut välillä 0,75–45 min ja välillä 4–27 min yhdynnän/masturbaation aloituksesta. Nyt referoitu tehty tutkimus tuo ainutlaatuista ja tieteellisesti merkittävää lisätietoa tälle alueelle.

On tiedetty, että 10–20% naisista ei saa orgasmia millään keinoin yhdynnässä ja vain korkeintaan kolmasosa saa sen pelkillä yhdyntäliikkeillä. Tämä tutkimus vahvistaa asian. Suurin osa saa orgasmin, mutta se vaatii tiettyjä seksiasentoja tai yksilöllisiä lisästimulaatiokeinoja naiselta tai partnerilta. Masturbaatio tuottaa orgasmin nopeammin, noin 8 minuutissa, kun yhdyntä parhaimmillaan toteutettuna tuottaa sen noin 14 minuutissa. Tässä yhteydessä on hyvä mainita, että suomalainen pitkän linjan seksologi Osmo Kontula on raportoinut orgasmin saamiseen kuluvaksi ajaksi 15 min perustuen laajaan 12 787 suomalaisen naisen tutkimukseen. Luku on hyvin lähellä tämän tutkimuksen lukua, mutta erona on se, että naiset ovat arvioineet ajan.

Olennainen kliininen ja parisuhteeseen vaikuttava asia tässä on se, että naisilla orgasmiin kuluva aika on noin 14 min, kun miehillä vastaava on 6–7 min. Tässä on ilmiselvä ristiriita, joka on taatusti tuttu kaikille seksuaaliongelmia hoitaville ammattilaisille. Erot halukkuudessa miehillä ja naisilla on hyvin tunnettu ilmiö, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että orgasmin saamisen nopeudessakin todetaan näin merkittävä ero naisilla ja miehillä. 

Lähde: Bhat GS, Shastry A. Time to orgasm in women in a monogamous stable heterosexusl relationship. J Sex Med 2020;17:749-760