Luonnon lemmenrohdot – katsaus julkaistuihin tieteellisiin kirjoituksiin

Luonnon ”lemmenrohdoilla” tarkoitetaan tuotteita, joiden ”tuoteselosteen mukaan väitetään lisäävän seksuaalista halua tai kykyä”. Tällä hetkellä markkinoilla ei ole yhtään hyväksyttyä varsinaista lääkettä, jonka käyttötarkoitus on seksuaalisen halun lisääminen. Sen sijaa tarjolla on valtava määrä erilaisia luonnontuotteita ja ravintolisiä, joilla väitetään olevan seksuaalisuutta parantavia vaikutuksia.

Vuosisatojen aikana ihminen on etsinyt oikopolkuja seksuaalisen nautinnon salaisuuteen. Jokainen kansakunta, kaikkina aikoina, on yrittänyt löytää apua seksuaalisuuteen yrteistä tai ruuista. Nykyään lääketieteellä on tarjottavana erektiolääkkeitä ja testosteronia, joita voi käyttää seksuaalihäiriöissä, mutta esimerkiksi naisille ei ole tarjolla vielä mitään, paitsi flibanseriini haluttomuuteen, joka on vasta tulossa markkinoille. Erittäin monet ihmiset hakevatkin edelleen apua lemmenrohdoista. Nykyään internetin kautta kuka tahansa pääsee käsiksi loputtomaan valikoimaan erilaisia valmisteita, joilla väitetään olevan positiivisia vaikutuksia seksiin.

Tutkijat kävivät läpi noin 50 tieteellisissä lehdissä julkaistua tutkimusta, joiden aiheena oli seksuaalisuus ja lemmenrohdot (hakusanat ”aphrodisiac ja sex enhancer). Tässä katsauksessa käydään läpi yli 20 lemmenrohtoa.

Eläinperäiset valmisteet

Bufo Toad

Bufo-suvun rupikonnien iholla ja veressä esiintyy psykoaktiivista myrkkyä, bufoteniinia. Sen juominen aiheuttaa hallusinaatioita ja sitä on käytetty kiinalaisessa lemmenrohdossa. Sen käyttäminen on aiheuttanut useita myrkytyksiä ja kuolemia.

Hunaja

Hunajaa käytetään paljon lemmenrohtona ja siitä on tullut ilmaisu ”honeymoon”, kuherruskuukausi. Tutkimustieto ei tue hunajan väitettyjä vaikutuksia. Sen käyttö ei ole vaarallista. Kuitenkin Rhododendron ponticum -lajin nektarissa on grayanotoksiini-nimistä myrkkyä, jolla on väitettyjä seksuaalivaikutuksia. Nektaria kutsutaan nimellä hullu hunaja (mad honey) ja sitä esiintyy Turkissa Mustanmeren alueella.  Sillä on jo pieninä annoksina verenpaineen laskua ja sykettä alentavaa vaikutusta ja isoina annoksina se voi aiheuttaa sydänpysähdyksen tai sydäninfarktin.

Osteri

Jo itse Casanovan väitettiin syöneen 50 osteria päivässä säilyttääkseen mieskuntoisuutensa. Osteri sisältää sinkkiä, joka vaikuttaa testosteronin ja sperman muodostukseen.  Tutkimuksissa ei ole kuitenkaan todettu mitään vaikutusta seksuaalisuuteen.

Sarvikuonon sarvi

Sarvikuono on salametsästetty sukupuuton partaalle sen legendaarisen sarven vuoksi. Sarvikuonon sarvijauhetta on vuosisatojen ajan käytetty sen oletettujen parantavien ja seksuaalisuutta edistävien ominaisuuksien vuoksi. Sarven muodon samankaltaisuus penikseen on myötävaikuttanut uskomuksiin. Sarvessa ei kuitenkaan ole mitään ainetta, joka edes teoriassa vaikuttaisi seksuaalisuuteen eikä sellaisista vaikutuksista ole todisteitakaan.

Espanjankärpänen (Spanish fly)

Espanjankärpänen on aine, joka tehty kuolleiden kovakuoristen jäännöksistä ja se on kuuluisa maineeltaan seksuaalikykyjen nostattajana. Käyttö voi kuitenkin olla hengenvaarallista. Se voi aiheuttaa vakavan virtsatietulehduksen, virtsaputken arpeutumisen, sekä suun ja ruokatorven palamisen. Ylenmääräinen käyttö johtaa munuaisvaurioon, ruuansulatuskanavan verenvuotoon ja kuolemaan.

Kasviperäiset valmisteet

Siveydenpuu (Chasteberry)

Siveydenpuun hedelmiä on käytetty Hippocarteen ajoista lähtien kuukautisvaivoissa ja vaihdevuosioireissa. Sillä on todistettuja vaikutuksia naishormoneihin ja aivolisäkehormoneihin. Kliinisissä tutkimuksissa on todettu edullista vaikutusta kuukautiskipuihin ja rintaoireisiin, mutta mitään vaikutusta seksuaalisuuteen tai seksuaaliseen haluun ei ole havaittu.

Suklaa

Legendan mukaan keisari Montezuma joi sulatettua suklaata ennen haaremiinsa menoa piristääkseen kykyjään. Suklaa sisältää mm. biogeenisiä amiineja ja kannabinoidin kaltaisia rasvahappoja, joiden ehdotettu antavan sulkaalle lemmenrohdon ominaisuuksia. On myös olettu, että suklaa nostaa aivojen serotoniinipitoisuutta. Tutkijat eivät ole kuitenkaan löytäneet mitään tukea toivotuille seksuaalisuutta parantaville ominaisuuksille.

Amerikanhaaremiyrtti (Damiana)

Damiana on Mexikosta löydetystä pensaasta tehty uute. Sitä on käytetty sokeritaudin ja ahdistuneisuuden hoitamiseen ja seksuaalisen kyvyn parantamiseen miehillä ja naisilla. Uutteella on estrogeenin kaltaisia vaikutuksia. Uutteen tehosta ja turvallisuudesta ei ole tehty ihmisillä tutkimuksia, mutta eläinkokeissa on havaittu lupaavia tuloksia. Vaikka Damianaa ei  suositella käytettäväksi, sitä käytetään yhtenä osana yhdistelmävalmistetta ArginMax.

Sarviapila (Fenugreek)

Sarviapilaa on kauan käytetty tulehduslääkkeenä, äidinmaidonerityksen lisäämiseen ja seksihalujen lisäämiseen. Se sisältää steroidaalisia saponiineja, jotka ovat testosteronin ja estrogeenin esiasteita. Siitä on tehty joitain tutkimuksia, joiden mukaan se parantaa miehillä kiihottumista ja orgasmia ja naisilla halukkuutta, kostumista ja tyytyväisyyttä. Se nostaa estradioli- ja testosteronipitoisuuksia, mutta ne pysyvät kuitenkin viitealueella.  Laboratoriotutkimuksissa sen on todettu lisäävän rintasyöpäsolujen kasvua ja ei siksi sovi rintasyöpää sairastaville. Sillä on myös yhteisvaikutuksia verta ohentavien lääkkeiden kanssa ja siksi se ei sovi Marevanin käyttäjille. Muuten aine on hyvin siedetty ja voi aiheuttaa lähinnä lieviä ruuansulatusvaivoja

Neidonhiuspuu (Ginkgo biloba)

Tästä puusta tehty uute saadaan yhdestä maailman vanhimmasta puulajista ja sitä on käytetty perinteisesti Kiinassa useiden oireiden, kuten masennuksen ja seksuaaliongelmien, hoitoon. Seksuaalivaikutusten ajatellaan perustuvan verenkierron lisääntymiseen: Ginko säätelee typpioksidijärjestelmää aiheuttaen verisuonten rentoutumisen ja lisääntynee verenkierron sukuelimiin. Yhdessä tutkimuksessa se lievensi SSRI-masennuslääkkeiden aiheuttamia seksuaaliongelmia, mutta jatkotutkimuksessa tätä ei enää havaittu. Ginkgo voi aiheuttaa lisääntynyttä verenvuotoriksiä.

Ginseng

Ginseng on aasialainen rohdoskasvi, joka on suosittu kehonrakentajien keskuudessa lihaskunnon parantamisessa, syövän estossa ja miehen seksikykyjen parantamisessa. Korealainen punainen ginseng on laajalti tunnettu erektion parantajana. Mekanismiksi on ehdotettu typpioksidiväliteistä verenkiertoa lisäävää vaikutusta peniksessä. Ginsengin vaikutuksesta erektioon on tehty seitsemän hyvää lumekontrolloitua kaksoissokkotutkimusta. Näiden tutkimusten mukaan ginseng vaikuttaa positiivisesti erektioon. Tutkimuksista ei kuitenkaan selviä sopiva annostelu. Naisista tietoa on niukasti, mutta yhdessä tutkimuksessa todetaan korealainen punainen ginseng paransi seksuaalista kiihottumista. Ginseng on hyvin siedetty, mutta voi aiheuttaa yhteisvaikutuksia veren hyytymislääkkeiden kanssa. Sillä on myös estrogeenin kaltaisia ominaisuuksia, joten se ei sovi rintasyöpäpotilaille.

Varjohiipan uute (Horny Goat Weed, epimedium)

Varjohiipan uute on lähtöisin yrtistä, ja sitä on perinteisesti käytetty kiinalaisessa lääketieteessä väsymyksen, nivelkipujen ja erektio-ongelmien hoitoon. Se sisältää icariinia, joka lisää aromataasia ja estrogeenin muodostumista. Sillä on myös fosfodiesteraasi 5 (PDE5) – estäjän ominaisuuksia. Nykyaikaiset erektiolääkkeethän perustuvat PDE5 -estoon. Varjohiipan uutteesta ei ole tutkimuksia ihmisillä ja sen annostelusta, sivuvaikutuksista ja myrkyllisyydestä ei ole tietoa.

Maca

Maka on Andeilta peräisin oleva juures, jota käytetään hedelmättömyyteen, kiihottumiseen ja kuumien aaltojen ehkäisyyn. Eläimillä Maca lisää libidoa ja parantaa erektiota. Myös ihmisillä tulokset ovat olleet lupaavia. Siitä on tehty neljä hyvää tutkimusta naisilla ja miehillä. Kolmessa näistä on todettu positiivinen vaikutus vaihdevuosi-ikäisten naisten seksuaalisuuteen, terveiden miesten erektioon ja erektiohäiriöstä kärsivien miesten erektioon.     Lisäksi yhdessä tutkimuksessa Maca paransi SSRI-lääkityksen alentamaa libidoa. Annos tutkimuksissa on ollut 1.5 -3 g päivässä. Macan vaikutusmekanismi on epäselvä, mutta se sisältää fytosteroleita ja phytoestrogeenejä. Maca on hyvin siedetty, mutta lisää tietoa tarvitaan sen annostelusta ja haitoista.

Brasilian potenssipuu, Muira Puama (Potency wood)

Puu kasvaa Brasilissa Amazonin sademetsissä. Siitä tehtyä uutetta Muira Puamaa käytetään erektion ja libidon parantamiseen. Vaikutusmekanismi on tuntematon. Tutkimuksia on olemattomasti. Yhdessa pienessä ja vaatimattomasti toteutetussa tutkimuksessa todettiin, että Muira Puama paransi 65%:lla naisista seksuaalista tyytyväisyyttä. Lisätietoa aineesta tarvitaan.

Sahapalmu (Saw palmetto)

Pohjoisamerikkalaisen Sahapalmun marjojen uutetta on kauan käytetty miehillä virtsaongelmien ja eturauhasen liikakasvun oireisin. Lisäksi sitä on käytetty naisilla ja miehillä libidon parantamiseen, vaikka tällaisesta vaikutuksesta ei ole tieteellistä näyttöä. Vaikutusmekanismiksi on ehdotettu  5-alfareduktaasin estoa,  testosteronin DHT:ksi muuntumisen estoa ja virtsaelinten lihaksiston suoraa rentoutumista. Sen antiandrogeenisten ominaisuuksien vuoksi se pikemminkin laskee kuin nostaa libidoa. Uute on osoitettu hyödylliseksi eturauhasen liikakasvussa, mutta ei seksuaalihäiriöissä.

Okarennokki (Tribulus terrestris)

Okarennokki on yrtti, joka kasvaa Aasiassa, Euroopassa ja Afrikassa. Sitä käytetään lukuisten lääkinnällisiin tarkoituksiin, mutta viime aikoina sitä on markkinoitu eritysiesti lhasvoiman kasvattamiseen, hedelmättömyyteen ja haluttomuuteen. Se sisältää aktiivista protodioksiinia, joka muuntuu DHEA:ksi. Eläintutkimuksissa siittiötuotanto lisääntyy. Kahdessa naisilla tehdyssä tutkimuksessa Tribulus lisäsi seksuaalista tyytyväisyyttä ja halukkuutta. Tribulus on hyvin siedetty, mutta optimaalinen annostelu ei ole tiedossa.

Jamssin juuri (Wild Yam)

Jamssin juuresta tehtyä uutetta käytetään vaihdevuosioireiden helpottamiseen ja seksuaalisen kiihottumisen parantamiseen vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. Uute muutetaan geeliksi ja annostellaan paikallisesti. Se sisältää steroidaalista saponiinia diosgeniiniä, jonka väitetään lisäävän steroidien syntymistä. Ei ole kuitenkaan olemassa näyttöä uutteen hyödyllisyydestä sen paremmin vaihdevuosioireisiin kuin seksuaalioireisiin.

Johimbiini

Johimbiini tehdään afrikkalaisen ikivihreän kasvin kuoresta ja juuresta. Johimbiini lisää kolinergistä ja vähentää adrenergistä aktiivisuutta ja sitä on pitkään käytetty psyykkisperäisen erektiohäiriön hoidossa. Se kuitenkin voi aiheuttaa verenpaineen nousua, sydämen sykkeen nousua, rytmihäiriötuntemuksia, keuhkoputkien supistumista, unettomuutta, ahdistuneisuutta, maniaa, pahoinvointia, punoitusta ja päänsärkyä. Johimbiinin käyttöä ei suositella. Vielä muutamia vuosia sitten johimbiinia sai Suomessakin reseptillä.

Vitamiinit ja mineraalit

B6-, B12, D- ja E-vitamiinit, magnesium, sinkki ovat tärkeitä hormonisynteesissä ja siittiöiden muodostumisessa. Ei ole olemassa kuitenkaan näyttöä siitä, että korkeat annokset mitään näistä vaikuttaisivat seksuaaliseen halukkuuteen tai ylipäänsä seksuaalisuuteen.

Yhdistelmävalmisteet

Alura

Alura, jota aiemmin myytiin nimellä Viacreme, on paikallisesti ulkosynnyttimille (vulvaan) annosteltava valmiste. Sitä markkinoidaan pehmytkudosten stimulanttina, joka aiheuttaa viileä tuntee, joka vahvistaa nautintoa. Valmiste sisältää L-arginiinia ja mentolia. L-arginiini muuntuu typpioksidiksi, joka lisää verenkiertoa sukuelimissä. Mentoli parantaa L-arginiinin imeytymistä ja lisää liukastumista. Ei ole kuitenkaan olemassa yhtään julkaisua, jossa valmisteen tehoa olisi tutkittu. Sivuvaikutuksena on vaginan polttelu.

ArginMax

ArginMax on yhdistelmävalmiste, joka sisältää A-, B-, C- ja E-vitamiineja, sinkkiä, L-arginiinia, korealaista ginsengiä, Ginkgoa ja Damianaa. Vaikutusmekansimin oletetaan perustuvan typpioksidijärjestelmään. Yhdessä pienessä tutkimuksessa ArginMax-ryhmän naisista 71% raportoi parantuneesta libidosta (lumeryhmä 42%), 74% seksuaalisesta tyytyväisyydestä (37%) ja lisääntyneestä yhdyntätiheydestä. Yhdessä pienessä tutkimuksessa miehillä todettiin parannusta erektiossa.

Stronovivo

Stronovivo on hyväksytyistä aineosista muodostettu ravintolisä, joka suunniteltiin parantamaan valtimoiden sisäkalvon (endoteeli) terveyttä, lisäämään typpioksidin tuotantoa, parantaamaan verenkiertoa ja lisäämään energiaa. Se sisältää L-raginiinia, L-sitrulliinia, L-karnitiinia, sinkkiä ja magnesiumia. 60 naista ja miestä sai 3  kk ajan valmistetta. Naiset raportoivat paranemista kaikilla seksuaalisuuden alueilla (halu, kiihottuminen, kostuminen, orgasmi, tyytyväisyys) ja miehet raportoivat halukkuuden lisääntymistä ja erektion paranemista. Lisätutkimukset valmisteesta ovat aiheellisia.

Hersynergy

Hersynegry on suun kautta otettava ravintolisä, jossa on B-vitamiinia, folaattia, magnesiumia, sinkkiä ja 300 mg sarviapilaa. Valmiste on suunnattu naisille. Julkaisuja valmisteen tehosta ei ole.

Kannabispohjaiset valmisteet

Kannabista on vuosisatoja käytetty seksuaalisuuden vahvistajana miehillä ja naisilla. Nyt, kun kannabis on joillain alueilla laillisesti saatavilla, on markkinoille ilmaantunut kannabista sisältäviä valmisteita. Esimerkiksi Foria on paikallisesti levitettävä liukutusvoide, joka sisältää kookosöljyä ja kannabista. Ja sen on suunniteltu voimistavan naisen seksuaalista nautintoa. Ei ole olemassa kuitenkaan yhtään tutkimusta, missä kannabiksen olisi todettu olevan tehokas seksuaalisena stimulanttina.

Emätintä kiristävät tuotteet

Markkinoilla on useita paikallisesti levitettäviä aineita, jotka on suunniteltu emättimen tiukentamiseen, jotta käyttäjän ja partnerin nautinto lisääntyisi. Tällaisia ovat mm. ”18 Again”, ”China Shrink Cream” ja ”Liquid Virgin”. Tuotteet sisältävät erilaisia aineita, joiden väitetään kiristävän vaginaa. Ei ole olemassa mitään tutkimusnäyttöä tällaisten tehosta ja niitä ei suositella käytettäväksi

Zestra

Zestra on naisille tarkoitettu hierontaöljy, joka on suunniteltu parantaaan kiihottumista ja orgasmia. Zestra levitetään klitoriksen ja häpyhuulten päälle. Siinä on purasruohoöljyä (borage seed oil), helokkiöljyä (evening primrose oil), väinönputkiöljyä (angelica root oil) ja forskoliiniuutetta (coleus forskohlii). Se levitetään 5 minuuttia ennen yhdyntää. Vaikutusmekanismina on verisuonten laajeneminen. Sen on julkaistuissa tutkimuksissa todettu parantavan halua, kiihottumista, orgasmia ja seksuaalista tyytyväisyyttä. Tärkein sivuvaikutus on polttelu sukuelimissä ja sitä esiintyy noin 15 %:lla. Muuten se on hyvin siedetty eikä vakavia sivuvaikutuksia ole,

Yhteenveto ja dosentti Juhana Pihan kommentti: 

Seksuaalisuutta parantavia valmisteita on markkinoilla erittäin runsaasti, mutta niistä tehdyt kunnolliset tutkimukset ovat harvassa. Niiden käyttö on erittäinyleistä. Tässä yhteenvedossa tutkijat kävivät läpi tunnetuimpia markkinoilla olevia tuotteita tieteellisen kirjallisuuden valossa. Valtaosasta ei ole mitään kunnon tutkimustietoa ja muutamista on jonkin verran tutkimusnäyttöä. Kaikista aineista vain seuraavien tehosta on positiivista näyttöä: Gingko, Ginseng, Maca, Tribulus, ArginMax ja Zestra. Tutkimustietoa tarvitaan lisää.

Tutkimus on tehty Yhdysvalloissa, mutta tuotteita on helposti saatavissa myös Suomessa internetin kautta. Luettelosta puuttuu Euroopassa markkinoilla olevia ravintolisiä, kuten Prelox ja LadyPrelox, joista molemmista on olemassa positiivista tutkimusnäyttöä.

Lähde

West E ja Krychman M: Natural aphrodisiacs – a review of selected sexual enhancers. Sex Med Rev 2015;3:279-288