Sukupuolitaudit

Tässälyhyt johdanto sukupuolitauteihin, niiden oireuisiin ja hoitoon. Jokainen tauti käsitellää tarkemmin sukupuolitautiosiossa varsin tarkkaan, valikko vasemmalla tai mobiilissa oikea yläkulma.

Klamydia

Klamydiassa virtsaputken kirvely, limavuoto ja tihentynyt virtsaamistarve. Klamydian itämisaika on 1–3 viikkoa ja se hoidetaan antibiootolla. Klamydiatapausten määrä lisääntyy edelleen ollen 12–14 000 tapauksesa vuodessa. Tuoreen selvityksen mukaan huolestuttavaa on nuorison ja etenkin tyttöjen lisääntyneet klamydiatartunnat, jotka kielivät välinpitämättömyydestä sukupuolihygieniaa ja tartunnalta suojausta kohtaan. 

Tippuri

Tippurissa itämisaika on 3–5 päivää ja limavuoto voi olla kellertävän märkäistä. Merkittäviä oireita ei välttämättä aina ole, joten laboratoriotestaus on paikallaan jos sukupuolitautitartuntaa epäilee. Hoitona antibiootti.

Herpes

Herpesvirus aiheutta miehellä terskan alueen limakalvorakkulat ja haavauman, punoituksen, kirvelyä virtsatessa ja mahdollisesti suurentuneet imurauhaset nivusiin. Herpes voi uusia mutta sitä voidaan vaimentaa/ehkäistä herpesvirus-lääkityksellä. 

Kondylooma

Kondylooman aiheuttama papillomavirus voi pysyä pitkään piilossa ilman tyypillistä syylämäistä muodostumaa esinahan/peniksen alueella. Papillomavirus voi aiheuttaa kohdunkaulasyöpää. Kondylomia hoidetaan lääkepenslauksilla tai kylmähoidolla.

HIV-infektio ja AIDS

HIV-tartunnan ensioireina on lämpöily, väsymys, kurkkukipu, päänsärky, ripuli, lihas- niveloireilu, joskus imusolmukesuurentumat ja pieninäppyläinen ihottuma vartalolla. Ensioireet tulevat 2–6 vkoa tartunnasta, joten testitulos saattaa vielä tässä vaiheessa olla negatiivinen. Positiivinen testitulos näkyy 1–4 kk tartunnasta. Viron ja Venäjän HIV-epidemia on ollut viime vuosina kovassa kasvussa. Parantavaa hoitoa ei ole, mutta immunosupressiivisilla lääkkeillä tauti ei välttämättä etene AIDS-tasolle ja potilas pysyy työkykyisenä

Sukupuoliteitse välittyviltä taudeilta voidaan useimmiten välttyä huolellisella kondomin käytöllä.