Anaaliyhdyntää on harrastanut 36 % 15–44-vuotiaista naisista

Koko elämänsä aikana 36,3 % naisista on ollut anaaliyhdynnässä. Eniten anaaliseksiä elämänsä aikana olivat harrastaneet 25–29-vuotiaat, joista 42 % oli tehnyt näin. Viimeisen vuoden aikana 13,2 % naisista oli harrastanut anaaliseksiä, eniten 20–29-vuotiaat naiset, joista anaaliseksiä oli harrastanut noin 16 %.

Amerikkalainen tutkijatyhmä analysoi 10 463 heteroseksuaalisen seksuaalisesti aktiivisen 15–44-vuotiaan naisen tiedot laajasta kansallisesta tietokannasta (National Survey of Family Growth) vuosilta 2006–2010. Naisilta kysyttiin mm. seksuaalisen kanssakäymisen ja käyttäytymisen tietoja toisaalta viimeisen vuoden aikana ja toisaalta koko elämän aikana. Tutkimuksessa selvitettiin anaaliseksiin liittyviä taustatietoja ja kondomin käyttöä anaaliseksin yhteydessä.

Havaittiin, että koko elämänsä aikana 36,3 % naisista oli ollut anaaliyhdynnässä. Eniten anaaliseksiä elämänsä aikana olivat harrastaneet 25–29-vuotiaat, joista 42 % oli tehnyt näin. Kuitenkinkin jo teini-ikäisistä 15–19-vuotiaistakin naisista anaaliseksin oli ehtinyt kokea 25 %. Sinkuista ja naimisissa olevista koko elämänsä aikana anaaliseksiä oli kokenut noin 35 %, mutta seurustelevista 43 %. Naisilla, joilla oli korkeat tulot, anaaliseksikokemuksia oli enemmän kuin alempituloisilla (39 %  vs. 31 %). Jos ensimmäinen yhdyntä oli ollut alle 16-vuotiaana, lähes puolet (46 %) oli kokenut elämänsä aikana anaaliseksiä. Jos viimeaikaisia seksipartnereita oli ollut 2 tai enemmän, anaaliseksiä oli näistä naisista harrastunut 46 %.

Koko elämänsä aikana anaaliseksiä kokeneiden taustoja analysoitiin. Tuloksissa havaittiin, että mm. seuraavat asiat olivat yhteydessä anaaliseksin kokemiseen. (Jos esim, riskisuhde on 1,2, todennäköisyys anaaliseksiin on 1,2-kertainen.)  

  • Vahinkoraskaus: riskisuhde 1,2
  • suuseksi 1,27
  • alle 16-vuotiaana aloitetut yhdynnät 1,26
  • useita seksipartnereita vuoden aikana 1,15
  • hoidettu sukupuolitauti 1,30.

Viimeisen vuoden aikana 13,2 % naisista oli harrastanut anaaliseksiä, eniten 20–29-vuotiaat naiset, joista anaaliseksiä oli harrastanut noin 16 %. Sinkuista 14 %, naimisissa olevista 11 % ja seurustelevista 19 % oli harrastanut anaaliyhdyntää viimeisen vuoden aikana. Jos ensimmäinen yhdyntä oli koettu alle 16-vuotiaana, 21 %:lla oli viimeisen vuoden aikana ollut anaaliseksiä. Viimeisen vuoden aikana harrastettua anaaliseksiä lisääviä seikkoja olivat (suluissa riskisuhde) ei-toivottu raskaus (1,4), sairastettu sukupuolitauti (1,31).

Kondomia käytti anaaliyhdynnässä vain 16 % ja vaginaalisessa 28 %.

Dos. Juhana Pihan kommentti

Anaaliyhdyntä on seksuaalisen kanssakäymisen muoto, jota leimaavat tabut ja epätietoisuus. Aiheesta kirjoitetaan paljon internetin keskustelupalstoilla. Pornovideoista saa kuvan, että normaali heteroseksuaalinen kanssakäyminen noudattaa kaavaa suuseksi—vaginaalinen seksi—anaaliseksi. Naisen vastaanottaman anaaliseksin todellisesta yleisyydestä on ollut vähän tutkittua tietoa. Tämä laaja tutkimus osoittaa, että varsin moni (36 %) nainen on kokeillut anaaliseksiä. Kuitenkin viimeisen vuoden aikana sitä oli harrastanut vain noin 13 %. Voi todeta, ette ei se edelleenkään ole niin yleinen tapa kuin netti antaa ymmärtää (ja osa miehistä toivoo).

Kondomin harva käyttö juuri anaaliyhdynnässä on huolestuttavaa, sillä esim. HIV tarttuu paljon herkemmin anaaliyhdynnässä kuin vaginaalisessa. Syynä tähän ovat anaaliyhdynnässä helposti tulevat haavaumat.

Lähde

  • Benson L ym. Correlates of heterosexual anal intercourse among women in the 2006-2010 National Survey of Family Growth. J Sex Med 2015;12:1746-1752