Tiedon puute estää monia naisia hyväksymästä erektiolääkkeiden käyttöä Japanissa

Japanilaisessa tutkimuksessa selvitettiin 1077 naisen suhtautumista miehen erektiolääkkeiden käyttöön. Naiset olivat iältään 20–85-vuotiaita. Naisista 35,4 %:lla oli kielteinen kuva erektiolääkkeistä. 69,5 % naisista piti seksuaalielämä miehen kanssa tärkeänä, mutta mikäli mies joutuisi käyttämään erektiolääkkeitä, seksielämää piti tärkeänä enää vain 26,7 % (20–30-vuotiaista 43,5 % ja yli 60-vuotiaista 14 %).

Naisilta kysyttiin, hyväksyisivätkö he miehen erektiolääkkeiden käytön hyvän seksielämän vuoksi, mikäli he olisivat vakuuttuneita niiden turvallisuudesta ja tehosta ja siitä, että niiden käyttö parantaisi elämän laatua. Mikäli näin olisi, 20–40-vuotiaista ja noin 75 % ja yli 50-vuotiaista noin 40 % hyväksyisi erektiolääkkeiden käytön.
Tutkimuksen johtopäätöksenä oli, että tiedon puute vaikuttaa negatiivisesti japanilaisten naisten asenteisiin erektiolääkkeitä kohtaan.

Dos. Juhana Pihan kommentti

Tämän tutkimuksen tuloksia ei voi eikä pidä suoraan yleistää Suomeen ja muihin länsimaihin. Tutkimusten mukaan japanilaisilla on nimittäin maailman epäaktiivisin seksielämä. Osa tuloksista pätee varmasti Suomessakin, ainakin se, että vanhempien naisten on vaikeampi hyväksyä erektiolääkkeiden käyttöä kuin keski-ikäisten ja nuorten. Tässä merkittävää osaa näyttelee varmasti myös Suomessa tieto. Suomalaisten naisten suhtautumista erektiolääkitykseen ei ole Suomessa tutkittu.

Perustuen 15 vuoden omaan kokemukseeni erektiohäiriöpotilaiden hoidossa sanoisin, että suomalainen nainen suhtautuu varsin hyväksyvästi erektiolääkkeiden käyttöön – ainakin, jos mies reilusti asian kertoo. Lääkkeiden käytön salailu voi johtaa helpommin negatiiviseen suhtautumiseen. Yleensä kehotan potilaita kertomaan kumppanilleen vastaanotolla käynnistä ja siitä mitä asioita on selvinnyt. Tämä hälventää useimmiten myös kumppanin epätietoisuutta ja vääriä käsityksiä. Tutkittu tosiasia, ja asia jonka myös monet naiset tietävät on se, että erektiohäiriön hoito erektiolääkkeillä parantaa useimmiten myös naisten seksuaalista nautintoa ja siten myös tätä kautta parantaa parisuhteen laatua.

Lähde 

Lack of information underlies women’s perceptions of erectile dysfunction (ED) drugs in Japan. J Sex Med 2008;5:2808-2815