Prelox®

Koostumus ja teho 

Prelox on tavaramerkki, joka sisältää Pycnogenolia® ja l-arginiinia. Pycnogenol on ranskalaisen rannikkomännyn kuoren uute, joka sisältää useita eri polyfenoleja. Uute on erittäin voimakas antioksidantti. Pycnogenolista ja Preloxista on julkaistu runsaasti tutkimuksia viimeisten 10 vuoden aikana. Preloxin edullisista vaikutuksista erektioon julkaistiin kaksi tutkimusraporttia vuonna 2003. Potilailla oli lievä erektiohäiriö, ja Prelox paransi erektiota 70–90 %:lla. 
Näissä ns. avoimissa tutkimuksissa ei ollut käytössä lumevalmistetta. Hiljattain julkaistiin satunnaistettu, kaksoissokkoutettu, lumekontrolloitu tutkimus Preloxin tehosta kohtalaisessa erektiohäiriössä. Prelox paransi huomattavasti erektiokykyä ja oli erittäin merkittävästi (p<0.001) tehokkaampi kuin lume. Lisäksi yhdyntätiheys kaksinkertaistui ja testosteronitasot nousivat (Int J Impot Res 2008;20: 173-180).

Vaikutustapa

Pycnogenol edesauttaa typpioksidin muodostumista sen lähdeaineesta (substraatista) l-arginiini aspartaatista. Tämä tapahtuu verisuonten sisäkalvolla (endoteelissä). Kun sitten Pycnogenolin kanssa annetaan ylimäärin l-arginiinia, typpiokisidin muodostuminen lisääntyy. Typpioksidi taas on keskeisen tärkeässä roolissa valtimoiden laajenemisessa ja siten erektion synnyssä ja pysymisessä.

Annostelu

Prelox annostellaan päivittäin ja hoitoajan on oltava pitkä, vähintään 4 viikkoa, jona aikana maksimaalinen vaikutus ilmaantuu. Ensimmäiset kaksi viikkoa otetaan 2 tablettia kahdesti päivässä ja sen jälkeen 1 tabletti kahdesti päivässä.

Sivuvaikutukset

Haittavaikutukset ovat harvinaisia ja vähäisiä. Joillakin saattaa hoidon alussa esiintyä punoitusta ja päänsärkyä. Potilaiden, joilla on korkea verenpaine tai vakava sydänsairaus on syytä keskustella lääkärin kanssa ennen hoidon aloittamista.

Preloxin hinta

60 tabletin pakkauksen suositushinta on noin 36 € ja 140 tabletin pakkauksen 72 €. Hinnat voivat jonkin verran vaihdella.

Lähteet

Stanislavov R, Nikolova V. Treatment of erectile dysfunction with Pycnogenol and l-arginine. J Sex Marital Ther 2003;29:207-213

Lamm S, Schönlau F, Rohdewald P. Prelox for improvement of erectile function: a review. Eur Bull Drug Res 2003;11:29-37

Stanislavov R, Nikolova V. Prelox plus testosterone for achieving fertilization in previously infertile men. Eur Bull Drug Res 2005;13:7-13

Stanislavov R, Nikolova V, Rohdewald. Improvement of erectile function with Prelox: a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover trial. Int J Impot Res 2008;20:173-180