Klamydia

Klamydia yleisin bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Sen aiheuttaa Chlamydia trachomatis -niminen bakteeri, joka tunkeutuu solun sisään lisääntyäkseen siellä. Itämisaika on tavallisesti 1–3 viikkoa, mutta se voi olla pidempikin. Infektio saattaa olla oireeton jopa vuosia, mutta on silloinkin aina tarttuva. Klamydia tarttuu emätin- ja peräaikkoyhdynnässä  tai suuseksissä. Kondomi suojaa hyvin klamydiatartunnalta.

Yleisyys

Klamydia on Suomen yleisin sukupuolitauti.  Tartuntapapauksia on Suomessa vuosittain  12 000–14 000. Poiketen muista seksitaudeista 61 % tartunnoista todetaan naisilla. Noin 75 % kaikista tartunnan saaneista on alle 25-vuotiaita. Klamydia onkin tyypillisesti koululaisten ja opiskelijoiden tauti. Klamydiatartunnat ovat lisääntyneet erityisesti nuorilla, tartunnan saaneista naisista jopa 35 % ja miehistä 15 % on alle 20-vuotiaita. Klamydiatartunnat saadaan yleensä Suomesta.

Oireet ja hoito

Naisilla tyypillisiä oireita ovat lisääntynyt valkovuoto,  verinen vuoto, virtsaoireet ja alavatsakipu. Puolet tartunnan saaneista ovat oireettomia.

Klamydiainfektio aiheuttaa miehillä yleensä virtsaputkitulehduksne. Tyypillisiä oireita ovat kutina, kirvely virtsatessa sekä väritön tai vaalea vuoto virtsaputkesta. Noin joka viidennellä miehellä virtsaputken klamydia on oireeton.

Klamydia voidaan nykypäivänä todeta helposti ja kivuttomasti pelkästä ensivirtsanäytteestä. Kyseessä ei ole aamuvirtsanäyte, mutta ennen näytteenottoa on suositeltavaa olla virtsaamatta pari tuntia. Ensivirtsanäyte tarkoittaa virtsasuihkun alkuosaa, eikä puhdistusta tarvita. Klamydianäyte voidaan ottaa myös virtsaputken suulta ja naisilta kohdunkaulan kanavasta vanupuikolla. Klamydianäyte voidaan ottaa myös silmän sidekalvolta, nielusta ja peräaukosta. Nykyinen helppo virtsanäytteeseen perustuva klamydiadiagnostiikka mahdollistaa hyvin myös oireettomien ihmisryhmien klamydiaseulonnan esimerkiksi kouluissa, varuskunnissa tai opiskelijaterveydenhuollossa muiden terveystarkastusten yhteydessä.

Klamydia hoidetaan joko kerta-annosantibiootilla (atsitromysiini) tai kymmenen päivän antibioottikuurilla esimerkiksi tetrasykliinillä. Kerta-annoslääkitys on syytä ottaa runsaan veden kanssa, ja usein siihen liittyy vatsavaivoja lääkkeen ottopäivän kuluessa. Jos pitempi antibioottikuuri on katsottu aiheelliseksi, esimerkiksi voimakkaiden oireiden vuoksi, on tärkeää syödä koko kuuri loppuun, vaikka oireet helpottaisivatkin. Kerta-annoslääkityksestä huolimatta tauti ei suinkaan heti parane, vaan potilas on vielä tartuttava. Selibaatti on suotavaa viikon ajan kertalääkityksestä tai koko antibioottikuurin ajan tartuttamisen estämiseksi, ja kondomin käyttöä suositellaan jälkitarkastukseen asti. Klamydian tutkimus ja hoito ovat potilaalle maksuttomia kunnallisissa hoitopaikoissa.

Klamydian paraneminen on syytä varmistaa uudella klamydianäytteellä yleensä neljän viikon kuluttua lääkityksen loppumisesta. Samalla käydään vielä läpi mahdolliset muiden kumppanien hoitoonohjauksen ongelmat. Jos vakituisella seksikumppanilla on todettu klamydiatartunta, molemmat tulee hoitaa samanaikaisesti riippumatta toisen laboratoriovastauksesta. Koska klamydia on usein pitkiäkin aikoja oireeton, on seksikumppaneiden informoiminen mahdollisesta tartunnasta tarpeellinen jopa puoli vuotta taaksepäin. Nykyaikana tiedetään ainakin toisen kännykkänumero, vaikka muita henkilötietoja ei olisikaan tiedossa, joten partnereiden tavoittaminen onnistuu vaikka tekstiviestillä.

Hoitamattoman infektion seuraukset

Hoitamattoman infektion seuraukset voivat olla mm. oireeton virtsaputken tulehdus, kohdunkaulan tulehdus, sisäsynnytintulehdus, enneaikainen synnytys, lapsettomuus, niveltulehdus

Kirjoitus on mukailtu seuraavista lähteistä: