Kuivuutta, kirvelyä, virtsankarkailua ja yhdyntäkipuja – estrogeenin puutteesta johtuvat limakalvojen ongelmat

Johdanto

Terveen limakalvon edellytyksenä on ehjä limakalvo ja terveellinen laktobasillifloora eli emättimen normaali mikrobiomi. Laktobasillit pitävät emättimen pH:n riittävän happamana. Ne käyttävät limakalvon pintasoluista vapautuvaa glykogeeniä ja ne viihtyvätkin emättimessä, jossa limakalvo on paksu ja pintakerros riittävä. 

Estrogeenin puute muuttaa emättimen ja virtsateiden limakalvoa vähentämällä limakalvon pintasolujen määrää, mikä johtaa limakalvon kuivuuteen, joustamattomuuteen, mikrobiomin häiriintymiseen ja emättimen pH:n muuttumiseen emäksisemmäksi. Kuvassa 1 näkyy, miten limakalvo ohenee vaihdevuosissa. Kuvassa 2 esitetään estrogeenin puutteen aiheuttamia muutoksia.

Kuva 1. Vasemmalla terve ja oikealla atrofioitunut estrogeeninpuutteesta kärsivä limakalvo. Kuva Vagifem®-valmisteen potilasohjeesta.
Kuva 2. Estrogeenin puutteen aiheuttamat muutokset emättimen mikrobiomissa. (© Katja Kero)

Menopaussi ja vaihdevuodet

Menopaussilla tarkoitetaan viimeisiä elimistön oman hormonituotannon aikaansaamia kuukautisia. Keskimääräinen menopaussi-ikä suomalaisella naisella on 51–52v. Menopaussi-ikä vaihtelee 45 vuodesta 55 vuoteen. Vain noin 5 % naisista kuukautiset jatkuvat yli 55-vuotiaana. Vaihdevuodet on noin 10 vuoden ajanjaksoa menopaussin ympärillä. Vaihdevuosissa munasarjatoiminta hiipuu, mikä johtaa munasarjojen munasolujen tuoton ja estrogeenin erityksen loppumiseen.

On tärkeää huomata, että vaikka muut vaihdevuosioireet kuten kuumat aallot helpottavat usein iän myötä, limakalvo-ongelmat säilyvät ja usein pahenevatkin. Näin ollen limakalvojen hoitoa tulisi jatkaa koko loppuelämän. Hankalien oireiden riskitekijöihin kuuluvat tupakointi sekä alatiesynnytysten ja seksuaalisen aktiivisuuden puuttuminen. Tupakointi heikentää limakalvon verenkiertoa, vähentää elimistön oman estrogeenin vaikutusta kehossa ja aikaistaa menopaussia.

Monet naiset eivät osaa yhdistää virtsavaivoja ja seksuaaliongelmia estrogeenin puutteesta johtuviksi. Onkin tavallista, että oire jää diagnosoimatta ja vaiva hoitamatta tiedonpuutteen vuoksi. Aihe voidaan kokea myös kiusallisen intiimiksi, vaikka kyseessä on tavallinen ongelma, josta kärsii yli 40 % menopaussin ohittaneista naisista.

Kuva artikkelin Dennerstein et al. 2000 Obstet Gynecol 2000;96:351-8 mukaan (©Katja Kero)

Estrogeenin puutteen aiheuttamat anatomiset muutokset

Estrogeenireseptoreita on sekä sukuelinalueella että virtsateissä. Estrogeenin puute aiheuttaakin oireita sekä sukuelinten että virtsaelinten alueella.

Sukuelinalue

Vaihdevuosissa emättimen limakalvo muuttuu ohueksi, herkästi vertavuotavaksi, joustamattomaksi ja kuivaksi. Normaali terve laktobasillifloora korvautuu muilla bakteereilla, jotka voivat aiheuttaa pahaa tympeää hajua, kellertävää emätinvuotoa ja ärsytysoiretta.

Emätin lyhenee, sen verenkierto vähenee, limakalvon poimuisuus katoaa ja ulkosynnyttimet kutistuvat. Kuvassa 3 on esitetty muutoksia sukuelinalueella. 

Kuva 3. Sukuelinalueen muutoksen estrogeenin puutteeseen liittyen. (Kuva Vagifem®-valmisteen potilasohjeesta.)

Virtsatiet

Virtsateissä on samankaltaista limakalvoa kuin emättimessä. Limakalvon oheneminen näkyy virtsaputken suun limakalvon ohenemisena, mikä altistaa virtsankarkailulle. Virtsaputken suun ollessa avoin, suolen bakteerit pääsevät nousevana infektiona aiheuttamaan virtsatietulehduksia.  Myös muut rakon toimintahäiriöt kuten rakon tyhjenemisongelmat, virtsan tippuminen virtsaamisen jälkeen, virtsankirvely ja yöllinen virtsaaminen (nocturia) ovat tavallisia estrogeenin puutteeseen liittyen. Estrogeenin puute altistaa myös laskeumaoireille ja alavatsakivuille. Alavatsakipujen yhteydessä tulee kuitenkin aina varmistaa gynekologisella tutkimuksella, ettei kyseessä ole muu taustasyy esimerkiksi pahanlaatuinen kasvain. Kuvassa 4 näkyy selvästi, miten virtsaputken suu on kuten avoin tulppa limakalvojen ohenemisen seurauksena. On helppo ymmärtää, että tällaisessa tilanteessa virtsa karkaa ja tulehdukset pääsevät nousemaan virtsateihin.

Kuva 4.

Seksuaaliongelmat

Atrofinen limakalvo aiheuttaa kaikkia seksuaalihäiriöitä.  Kostumishäiriö johtaa usein yhdyntäkipuun ja edelleen kiihottumishäiriöihin. Kivulias ei-nautinnollinen seksuaalikokemus on yhteydessä luonnollisesti seksuaaliseen haluttomuuteen. Kumppanin mahdolliset erektio-ongelmat yhdistettyinä limakalvovaivoihin on epäsuotuisa yhdistelmä. Seksuaalineuvonta ja asiallinen tieto aiheesta onkin tärkeää. 

Limakalvojen hoito

Atrofisen limakalvon hoitoon voidaan käyttää kosteuttavia hormonittomia valmisteita, liukasteita ja hormonivalmisteita. Säännölliset yhdynnät pitävät limakalvoja osaltaan hyvässä kunnossa.

Kosteuttavat valmisteet

Kosteuttavien valmisteiden tarkoituksena on säilyttää emättimen normaali pH ja kosteuttaa limakalvoja. Valmisteita tulisi käyttää useita kertoja viikossa. Annostelu tulisi olla 2-3 päivän välein. Hyaluronihappoa sisältävät valmisteet turvottavat limakalvoa. Lievissä atrofiaoireissa kosteuttavilla valmisteilla voidaan saada helpotusta oireisiin.

Liukasteet

Liukasteiden koostumus vaihtelee hyvin paksusta ja geelimäisestä löyhempi rakenteiseen ja juoksevaan. Käytön aikana osa tuotteista saattaa nopeasti imeytyä limakalvon läpi tai niihin sitoutunut vesi voi haihtua ja tuotetta tuleekin tarvittaessa lisätä yhdynnän aikana. 

Liukasteet on luokiteltu joko kemikaaleiksi tai lääkinnällisiksi apuaineiksi. Viimeksi mainituissa valmisteissa on CE-merkintä, joka takaa tuotteen kuulumisen laaduntarkkailun piiriin. 
Vesipohjaiset liukuvoiteet on helppo hankkia marketeista, postimyynnistä ja apteekeista. Ne ovat usein hinnaltaan edullisia. Vesipohjaiset liukasteet lähtevät iholta ja limakalvoilta helposti vesipesussa ja ovat lempeitä herkällekin iholle.
Silikonipohjaiset liukuvoiteet sisältävät yhdisteitä, joissa on öljyn kaltaisia ominaisuuksia. Silikonipohjaiset tuotteet säilyvät käytön aikana paremmin, mutta niiden poistaminen voi vaatia pesua saippualla, mikä voi ärsyttää ihoa.
Silikoni- ja vesipohjaiset liukasteet sopivat käytettäväksi kondomin kanssa

Öljypohjaiset liukuvoiteet kuluvat nopeammin. Ne eivät sovellu käytettäväksi kondomin kanssa. Lisäksi niiden yhteydestä emätintulehduksiin ei ole tarkkaa tietoa.

Hormonaaliset valmisteet

Suomessa on markkinoilla estradiolia, estriolia ja prasteronia sisältävia paikallishoitovalmisteita. Kaikki valmisteet on todettu tehokkaiksi ja turvallisiksi. Vaikka nainen käyttäisi niin sanottuja systeemisiä hormonivalmisteita (suun kautta otettava tabletti, laastari, geeli, suihke), hän voi tarvita paikallishoitovalmisteita hoitamaan limakalvovaivoja. Systeemisten hoitojen teho ei aina ole riittävä limakalvoille.

Estradioli on vahvin edellä mainituista hormoneista. Elimistössä estradiolia muodostuu hedelmällisessä iässä munasarjoissa.  Estrioli on heikompi hormoni, jolla on lyhyempi vaikutusaika eikä se muutu elimistössä estradioliksi. 

Prasteroni on estradiolin ja testosteronin esiaste, joka muuttuu emättimeen annosteltuna kyseisiksi hormoneiksi. 

Taulukossa 1 on esitetty eri valmisteet, jotka ovat markkinoilla. Tutkimustietoon perustuen kaikki valmisteet hoitavat tehokkaasti limakalvo-oireita ja helpottavat sekä virtsaamiseen että seksuaalitoimintoihin liittyviä ongelmia. Vain pieni määrä hormonia imeytyy verenkiertoon. Annoksia ei voi suoraan vertailla milligrammamäärän puitteissa toisiinsa, sillä ne sisältävät eri hormoneita. 

Taulukko 1. Suomessa markkinoilla olevat paikallishormonivalmisteet. Päivitetty 4.4.2019 (©Katja Kero)

Laserhoito

Kirjallisuudessa mainitaan hoitovaihtoehtona myös emättimen laserhoito. Sen vaikutusmekanismina on paikallisen verenkierron ja kollageenituotannon lisääminen sekä limakalvon paksuntaminen. Tutkimustuloksia hoidon tehosta turvallisuudesta pidemmällä aikavälillä kuitenkin tarvitaan lisää. Kyseessä on kallis hoito, jonka käytön vakiinnuttamiseksi tulisi saada lisää laadukkaaseen tutkimukseen pohjautuvaa tietoa.

Seksuaalineuvonta

Mikäli yhdynnöissä on ollut taukoa eri taustasyihin liittyneenä, on hyvä kuntouttaa ja hoitaa limakalvot ja emätin ennen uutta yhdyntäyritystä. Liukuvoidetta on varattava riittävästi ja paikallishoitoa olisi hyvä käyttää edeltävästi tehokkaampana kuurina ja jatkaa säännöllisenä lääkityksenä. Markkinoilla on olemassa myös apuvälineitä (laajentimet, dildot), jotka tekevät tilaa emättimessä yhdyntätauon jälkeen ja toisaalta antavat käyttäjälleen itseluottamusta uuteen ensimmäiseen kertaan. Tällainen voi tulla kyseeseen esimerkiksi uuden parisuhteen yhteydessä tai jos kumppanilla on hoidettu esimerkiksi eturauhassyöpä ja erektio on kuntoutettu toimivaksi pitemmän tauon jälkeen.

On hyvä muistaa, että ikääntyminen tuo mukanaan muutoksia seksuaalielämään. Orgasmin saavuttamiseen voi kestää pidempi aika, mutta toisaalta läheisyys ja muunlainen yhteys voivat tarjota syvemmän nautinnon kuin milloinkaan aikaisemmin.

Katja Kero
LT naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja
TYKS Naistenklinikka ja Aura Klinikka

Kirjallisuutta

  • Archer DF1, Labrie F2, Montesino M3, Martel C3. Comparison of intravaginal 6.5mg (0.50%) prasterone, 0.3mg conjugated estrogens and 10μg estradiol on symptoms of vulvovaginal atrophy. J Steroid Biochem Mol Biol. 2017 Nov;174:1-8. doi: 10.1016/j.jsbmb.2017.03.014. Epub 2017 Mar 18.
  • Biehl C1, Plotsker O, Mirkin S. A systematic review of the efficacy and safety of vaginal estrogen products for the treatment of genitourinary syndrome of menopause. Menopause. 2019 Apr;26(4):431-453. doi: 10.1097/GME.0000000000001221.
  • Edwards D, Panay N. Treating vulvovaginal atrophy/genitourinary syndrome of menopause: how important is vaginal lubricant and moisturizer composition? Climacteric. 2016 Apr;19(2):151-61. doi: 10.3109/13697137.2015.1124259. Epub 2015 Dec 26. Review.
  • Goldstein I. Recognizing and treating urogenital atrophy in postmenopausal women. J Womens Health (Larchmt). 2010 Mar;19(3):425-32. doi: 10.1089/jwh.2009.1384.
  • Hutchinson-Colas J1, Segal S2. Genitourinary syndrome of menopause and the use of laser therapy. Maturitas. 2015 Dec;82(4):342-5. doi: 10.1016/j.maturitas.2015.08.001. Epub 2015 Aug 12.
  • Kingsberg SA, Wysocki A, Magnus L, Krychman ML. Vulvar and vaginal atrophy in postmenopausal women: findings from the REVIVE (Real Women´s Views of Treatment Options for Menopausal Vaginal ChangEs) Survey. J Sex Med. 2013 Jul;10(7):1790-9. doi: 10.1111/jsm.12190. Epub 2013 May 16.