Gynekologi Anneli Kivijärven haastattelu

Haastattelu julkaistu 3.4.2017. Haastattelijana seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen.

Olet pitkään tehnyt työtä suomalaisten naisten seksuaaliterveyden eteen. Mitä suomalaisille naisille tänä päivänä kuuluu tällä saralla?

Anneli Kivijärvi

Vähän itsestä riippuen. Jos hoitaa itseään ja asiansa hyvin, kuuluu hyvää. Ei tarvitse kärsiä runsaista ja kivuliaista kuukautisista, ei tarvitse pelätä ei- toivottuja raskauksia, ei tarvitse kärvistellä vaihdevuosioireisena ja kuivin limakalvoin. Kaikki voidaan hoitaa. Silti klamydiatulehdukset pysyvät vuodesta toiseen samoissa määrissä ja sama koskee abortteja. Kaikki eivät vaan jostakin syystä huolehdi itsestään.

Mitä eri elämänvaiheissa olevien naisten tulisi huomioida omassa seksuaaliterveydessään?

Nuoresta viisikymppiseksi ehkäisystä jos ei halua raskautta. Yli 5-kymppisille hormonihoito on suositeltavaa. Erityisesti nuorten naisten tulisi suojella itsensä seksitaudeilta, jotta hedelmällisyys säilyisi. Klamydia on suuri lapsettomuuden aiheuttaja.

Miten näet parisuhteiden hyvinvoinnin tänä päivänä?

Osa voi oikein hyvin, osa kärvistelee yhdessä talous- tai lapsisyistä ja yli puolet eroaa ja menee sitten seuraavaan suhteeseen.

Mitä erityisesti naiset voisivat tehdä sen eteen, ettei oma parisuhde turhaan katkea?

Yksin ei pysty pitämään parisuhdetta koossa. Se on molempien asia ja se on tahdon asia. Pitää tahtoa rakastaa, välittää ja arvostaa toista. Seksitön suhde ei ole parisuhde vaan kaverisuhde, joten hellyyttä kannattaisi viljellä runsain mitoin

Terve mieli terveessä ruumiissa. Miten kannustaisit naisia huolehtimaan itsestään?

Hyvä fyysinen ja psyykkinen kunto on hyväksi kaikille toimille. Kestävyys- ja kuntosaliliikuntaa muutaman kerran viikossa, terveellinen ruokavalio ja riittävästi unta, kohtuudella alkoholia. Kulttuurin harrastaminen rikastuttaa myös elämää.

Muuta mielessäsi?

Olen juuri kirjoittanut Jan Sundellin kanssa kirjan “Jokanaisen terveyskirja”, julkaistu tammikuussa. Kaikkien naisten (13–80v) kannattaisi lukea se. 

Jouni Pölönen