Tietoa vastaanotosta

Ennen vastaanottoa

Vastaanottoajan voi varata internetin kautta tai soittamalla Mehiläisen ajanvaraukseen (ks. etusivu). Netin kautta voi varata ajan sekä Turkuun että Helsinkiin. Turussa vastaanotot ovat pääsääntöisesti maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Helsingissä Ympyrätalossa vastaanotto on tiistaisin ja joka toinen keskiviikko  Jos haluat katsoa, koska vastaanotto on esim. Turussa, valitse toimipisteeksi Turku, erikoisalaksi Kliininen fysiologia ja vastaanottajaksi Juhana Piha. Turussa vastaanottohuone (numero 43) sijaitsee Mehiläisen Sydänkeskuksessa ja Helsingissä Ympyrätalossa vastaanottohuone (yleensä 303) kerrotaan ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautuminen tapahtuu kaikissa paikoissa vastaanottoaulassa, josta potilas ohjataan eteenpäin.

Potilaalle annetaan aina 30 minuutin vastaanottoaika. Halutessaan voi varata myös tupla-ajan eli kaksi 30 minuutin peräkkäistä aikaa.

Vastaanotolla

Vastaanotolla keskustellaan vastaanotolle tulon syystä. Lisäksi käydään läpi aiemmat sairaudet, lääkitykset, elämäntavat, ym. oleelliset terveyteen liittyvät seikat. Keskustelu on olennaisen tärkeä, koska sen perusteella pystyn tekemään johtopäätöksiä tilanteesta ja tarvittavista tutkimuksista. Aina kannattaa ottaa mukaan vanhoja verikoetuloksia ym. terveyteen liittyviä asiakirjoja, mikäli niitä on. Ne antavat minulle tärkeää taustatietoa ja niiden avulla usein voidaan välttää tarpeettomia tutkimuksia.

Keskustelun jälkeen tai seuraavalla tapaamiskerralla tehdään tarvittaessa kliininen tarkastus, jossa mm. kuunnellaan sydän ja keuhkot, mitataan verenpaine maaten ja seisten, tunnustellaan maksa, vatsa ja kilpirauhanen. Tarvittaessa tehdään neurologinen ja urologinen tutkimus.

Lopuksi sovitaan, mitä lisätutkimuksia olisi aiheellista tehdä. Erektiohäiriöpotilaalla tulee joskus kyseeseen peniksen verenkierron ultraäänitutkimus ja useimmiten verikokeita. Erektiohäiriöpotilaan tärkeimpiä verikokeita ovat veren sokeri (Gluc), kolesteroliarvot (Kol, HDL, LDL, Triglyseridit), mieshormoni eli testosteroni (Testo), joskus myös kilpirauhaskoe (TSH) ja yli 45-vuotiailla lähes aina eturauhaskoe (PSA).

Mikäli vastaanotolle tulos syynä on vedon puute, väsymys, haluttomuus ym. testosteronin puutteeseen viittaavat oireet tarvitaan enemmän verikokeita. Tällaisia ovat ns. vapaa laskettu testosteroni (Testo-LV, sisältää SHBG:n), luteinisoiva hormoni (LH), prolaktiini (PRL), pieni verenkuva (PVK), maksakoe (ALAT), Gluc, TSH ja PSA. Tarpeellisia kokeita ovat myös estradioli (E2), follikkelia stimuloiva hormoni (FSH), insuliinin kaltainen kasvutekijä (IGF1) ja ferritiini. 


Ennen kuin testosteronihoitoa voidaan harkita, tarvitaan vähintään kaksi erillistä testosteronimittausta. Testosteronitaso vaihtelee paljon ja yksi alentunut arvo ei missään tapauksessa riitä hoidon perusteeksi. Näin ollen on hyvä (mutta ei välttämätöntä), jos mittaus on tehty ainakin kertaalleen ennen vastaanottoa. Vastaanotolla voidaan sopia lisätutkimukset. Myös testosteronin mittausmenetelmällä on merkitystä on. Tarkin on ns. massaspektometrisesti määritetty herkkä testosteroni, jota käytetään mm. Yliopistollisissa Keskussairaaloissa ja Mehiläisessä. 


En pääsääntöisesti aloita testosteronihoitoa alle 25-vuotiaille ilman endokrinologin kannanottoa. En myöskään tee testosteronihoidosta B-lausuntoja erityiskorvattavuuta varten.

 

Naisilla mitataan herkkä massaspektometrisesti mitattu testosteroni, sukupuolihormoneja sitova globuliini (SHBG) ja niistä laskettu vapaa testosteroni (Testo-LV) ja prolaktiini (PRL) Lisäksi tarvitaan tieto kilpirauhasen toiminnasta (TSH, T4-v) ja tarvittaessa sukuhormoneista (LH ja FSH). 

Liian nopeasta siemensyöksystä kärsivillä ei välttämättä tarvita mitään lisätutkimuksia, mutta PSA ja kilpirauhaskoe voivat tulla kyseeseen joskus. 

Laboratoriossa

Potilas voi käydä missä tahansa Mehiläisen laboratoriossa, jolloin vastaukset tulevat suoraan työpaikan tietokoneelle. Potilas voi käydä laboratoriossa myös työterveyshuollon kautta (riippuen työterveshuollon sopimuksen laajuudesta) tai terveyskeskuksessa. Näissä tapauksissa kirjoittettu lähete ei yleensä sellaisenaan kelpaa, vaan verikokeet on sovittava oman lääkärin kanssa, jotta kokeet saisi kunnallisen tai työterveyshuollon kustantamina. Mikäli potilas käy muualla kuin Mehiläisen laboratoriossa, potilaan on itse toimitettava tulokset vastaanotolle. Tuloksia voi lähettää myös sähköpostitse (juhana.piha (at) mehilainen.fi). Verikokeet on hyvä ottaa aamulla klo 8-11 ja 12 tunnin paaston jälkeen. On myöskin suotavaa, että potilas ollut hereillä ainakin 2 tuntia ennen verikoetta. Mikäli käytössä testosteronigeeli, verikokeessa tulee käydä noin 4 tuntia geelin levittämisen jälkeen. Tässä tapauksessa ei tarvitse välttämättä käydä laboratoriossa klo 8-11, tärkeämpää on tuo 4 tunnin aika. 

Peniksen verenkierron ultraäänitutkimuksessa

Tällä tutkimuksella selvitetään tarkasti peniksen verenkiertoa, rakennetta ja kivesten rakennetta. Tutkimuksella saadaan tietoa sekä valtimoiden että laskimoiden (ns. venttiilien) toiminnasta. Tutkimukseen liittyy verisuonia laajentavan lääkeaineen ruiskuttaminen peniksen paisuvaiskudokseen. Ruiskutus ei ole kivulias. Aikaa varataan tunti. Näitä tutkimuksia tehdään vain Turussa. Tutkimusajat sovitaan aina erikseen, joten ultarääniaikoja ei voi varata suoraan.

Kontrollikäynnillä

Ensimmäinen kontrollikäynti testosteronihoidon aloittamisen jälkeen on 3-6 kuukauden kuluttua, siitä seuraava 6-12 kk kuluttua ja tämän jälkeen kerran vuodessa. Kun hoito on saatu vakiintuneeseen tilaan, oma lääkärikin voi joskus hoitaa kontrollikäynnit.

Erektiohäiriöpotilaalla kontrollikäynnit tapahtuvat tarpeen mukaan. Ennenaikaisessa siemensyöksyssä kontrollikäyntiä ei välttämättä tarvita, jos kaikki menee hyvin.

Vastaanottohinnat ja muut hinnat ovat 1.1.2016 alkaen seuraavat

   hinta €
kelakorvaus €
Omavastuu €
 ensimmäinen käynti noin 30 min 160,00 16,50-21.00 139-143,50
 kontrollikäynti noin 30 min
 160,00 16,50-21,00 139-143,50
 ultraäänitutkimus n.730,00 n.81,00

 n.649,00


Tupla-ajasta (eli 2 x 30 min) veloitus on 300 €, josta kela korvaa 27 €.


Sähköpostineuvonta ja puhelinneuvonta maksavat 35-50 euroa/vastattu posti/puhelu (Kelakorvaus 4,50).

Reseptien uusiminen maksaa 50 € (Kelakorvaus 4,50). Erilaisista todistuksista laskutetaan käytetyn ajan perusteella. Esimerkiksi tavanomaisen lausunnon kustannus on noin 160 €.

Opiskelijat ja työttömät voivat harkinnan mukaan saada alennusta vastaanottokäynneistä 10-20 % (ei koske ultraäänitutkimusta).


Lääkäriasemat perivät lisäksi lääkäristä riippumattoman ns. toimistomaksun.


Tee sivusta PDF Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä